Bilanţul deceselor în urma erupţiei de sâmbătă a vulcanului Nyiragongo nord-estul Republicii Democrate Congo (RDC) a ajuns la 32 de victime, noi fotografii arătând cum scurgerile de lavă au acoperit un sat din această țară, relatează AFP și Reuters.

Satul Bushara din Republica Democrata Congo a fost acoperit de lavaFoto: Justin Katumwa / AFP / Profimedia Images

Mai multe fotografii realizate de jurnaliștii AFP de la fața locului arată cum lava rezultată în urma erupției vulcanice a cuprins satul Bushara aflat la nord de orașul Goma.

Dintre victime, nouă persoane au murit arse când fluxul de lavă a ajuns la locuinţele lor, iar cinci au decedat din cauza inhalării fumului sau a gazelor toxice, a declarat Joseph Makundi, directorul protecţiei civile din provincie.

Alte 14 persoane şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere, iar alte patru victime erau deţinuţi care au încercat să evadeze din închisoarea Munzenze din Goma, capitala provinciei Kivu de Nord, a precizat oficialul.

Nyiragongo, unul dintre cei mai activi şi mai periculoşi vulcani, a erupt sâmbătă seară. În urma erupţiei, un strat gros de lavă incandescentă, cu lăţimea de aproape un kilometru, a curs pe versanţi, către oraşul cu circa 2 milioane de locuitori.

O serie de cutremure de mică intensitate au afectat ulterior oraşul şi regiunea înconjurătoare, unele dintre acestea fiind resimţite şi în ţara vecină, Rwanda.

Bilanţul deceselor în urma erupţiei ar putea creşte în continuare. Locuitorii au relatat Reuters despre rude dispărute sau decedate în clădirile avariate.

Nyiragongo a erupt ultima dată în 2002, provocând moartea a 250 de persoane și lăsând alte 120.000 fără locuință, potrivit Insider.