Belarus a ordonat luni expulzarea ambasadorului leton și a întregului personal al ambasadei de la Minsk, acuzând autoritățile letone că au înlocuit steagul bielorus cu cel al opoziției la Campionatul Mondial de hochei, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Ambasadorului leton i s-a cerut să părăsească țara în termen de 24 de ore. Tot personalul diplomatic, administrativ și tehnic al ambasadei este, de asemenea, invitat să părăsească Belarusul în 48 de ore", a declarat ministrul afacerilor Externe, Vladimir Makeï, citat de agentia de presa Belta.

Letonia a reacționat imediat expulzând la rândul său pe ambasadorul Belarusului și alți diplomați.

Comisia Europeană l-a convocat pe ambasadorul belarus pentru a-l informa cu privire la condamnarea de către instituțiile europene și statele membre a ”deturnării inadmisibile” a unui avion la Minsk și a arestării opozantului belarus Roman Protasevici, relatează Reuters și AFP.

"Ambasadorul (Aleksandr) Mikhnevich a fost informat cu privire la condamnarea fermă de către instituțiile UE și statele membre ale UE a actului coercitiv prin care autoritățile din Belarus au pus în pericol siguranța pasagerilor și a echipajului", a declarat Comisia Europeană într-un comunicat.

"Acțiunea revoltătoare a autorităților din Belarus constituie o altă încercare flagrantă de a reduce la tăcere toate vocile opoziției din țară", a mai spus acesta, cerând eliberarea imediată a lui Protasevici.

Un summit al celor douăzeci și șapte urmează să discute noi sancțiuni împotriva regimului președintelui Alexander Lukașenko, luni seara.