Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va pleca într-un turneu în Orientul Mijlociu, unde va avea discuții cu părțile implicate în conflictul Israel-Palestina, cu scopul de a contribui la eforturile de consolidare a acordului de încetare a focului. Blinken va merge la Ierusalim, Ramallah, Cairo și Amman.

Antony BlinkenFoto: Flickr

”La cererea președintelui Biden, voi merge la Ierusalim, Ramallah, Cairo și Amman pentru a mă întâlni cu părțile implicate și pentru a spijini eforturile de consolidare a (acordului-n.red) de încetare a focului. SUA au fost implicate intens, la nivel diplomatic, în încetarea ostilităților și limitarea tensiunilor”, a anunțat pe twitter șeful diplomației americane.

Israelul și Hamasul au încetat focul în Fâșia Gaza vineri, începând ora 2 dimineața (23:00 GMT joi), după 11 zile de conflict militar care s-a soldat cu peste 200 de morți, majoritatea palestinieni.

Armistițiul a fost anunțat joia trecută și avea la bază o propunere a Egiptului, care a promis că militanţii din Fâşia Gaza vor înceta să mai lanseze rachete dacă Israelul ar recurge la o încetare a focului. Informația a venit la o zi după ce președintele SUA, Joe Biden, i-a cerut premierului israelian Benjamin Netanyahu să caute detensionarea situației și în mijlocul ofertelor de mediere dinspre Egipt, Qatar și Națiunile Unite.