Zorii unui nou Chile încep cu eradicarea finală a moștenirii fostului dictator de dreapta Augusto Pinochet după ce la alegerile din acest weekend comuniștii și forțele de stânga au obținut o victorie zdrobitoare ce le va permite redactarea unei noi constituții, relatează Il Fatto Quotidiano.

Fortele de stanga au obtinut o victorie zdrobitoare la alegerile din ChileFoto: Felipe Figueroa-SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Aproape 15 milioane de chilieni cu drept de vot au fost chemați la urne weekendul acesta pentru a-și alege nu doar primarii și guvernatorii locali ci, mai presus de toate, membrii noii Adunări Constituante care va redacta viitoarea constituție a țării sud-americane.

Alianța Vamos por Chile care reunește partidele de dreapta coagulate în jurul președintelui Sebastián Piñera a obținut doar 37 de mandate din cele 155 de locuri care vor alcătui Adunarea Constituantă. Un dezastru, ținând cont că obiectivul era de a controla cel puțin o treime din aceasta, procent necesar pentru a bloca adoptarea unor amendamente.

Marii câștigători au fost în schimb partidele de stânga, inclusiv comuniștii, și independenții, Piñera admițând de altfel înfrângerea despre care a spus că reprezintă „un mesaj clar și puternic din partea cetățenilor adresat guvernului și a tuturor forțelor politice tradiționale”.

„Nu suntem în concordanță cu cerințele și nevoile cetățenilor. Avem nevoie de noi lideri”, a mai afirmat președintele chilian.

Victorie comunistă în Santiago

Adunarea Constituantă va putea redacta acum noua constituție pentru a schimba balanța relației dintre stat și piață (până acum în favoarea celei de-a doua) și include drepturile popoarelor indigene care cereau recunoașterea plurinaționalității în Chile.

Este așteptat de asemenea ca noua constituție să fi prima din lume care va recunoaște egalitatea de gen ca urmare a imboldurilor decisive date de mișcarea feministă în alegeri.

Noua Adunare va avea la dispoziție nouă luni, cu posibilitatea de prelungire cu încă trei, pentru a prezenta proiectul de constituție care va înlocui actuala cartă aprobată în 1980 în timpul dictaturii lui Augusto Pinochet în urma unui referendum controversat.

Noua constituție va trebui aprobată definitiv cu un referendum ulterior, programat pentru jumătatea lui 2022.

Partidul Comunist a înregistrat o victorie majoră în Santiago unde Irací Hassler Jacob a cucerit palatul municipal și va duce secera și ciocanul în capitală.

„Sperăm că este preludiul a ceea ce se va întâmpla în țară”, au fost primele declarații ale noului primar ales, o economistă feministă anti-liberală.

Actualul val de stânga care a măturat țara sud-americană a început odată cu protestele din octombrie 2019, izbucnite după o creștere modestă a prețului biletelor de metrou care însă a scos la suprafață nemulțumirile latente a numeroși chilieni legate de inegalitățile sociale.