O nouă rundă de confruntări au izbucnit joi, în timp ce manifestanții s-au întors pe străzile din Chile, nemulțumiți de concesiile economice anunțate de Guvern în încercarea de a stopa o săptămână de proteste violente, scrie Mediafax, citând Associated Press.

Revolte in ChileFoto: Captura YouTube

Protestatarii au aruncat cu pietre şi s-au luptat cu poliția, care a reacţionat cu tunuri de apă și gaze lacrimogene în capitala Santiago și în portul Valparaiso, în timp ce sute de manifestanți s-au adunat în piețele orașelor din toată țara. Cel puțin 18 persoane au murit în agitația care a zguduit națiunea sud-americană, unde tulburările au început ca un protest față de o creștere de 4 cenți a tarifelor la biletele de metrou și s-au transformat în curând într-o mișcare mai mare în ceea ce privește inegalitatea crescândă într-una dintre cele mai bogate țări din America Latină.

"Nu știm cine se află în spatele protestelor și nici măcar Guvernul nu are prea multe idei”, a declarat Marcelo Mella, analist politic la Universitatea din Santiago, Chile. Mella a spus că există diverse facțiuni implicate, inclusiv un grup violent de la periferia din Santiago care urmează o „logică veche” a gândirii marxiste și anti-instaurație; un sector sărac și furios cu sediul în centrul Capitalei; și o mulțime mai bogată în zona Plaza Nunoa din oraș.

Majoritatea demonstrațiilor au fost pașnice, dar cazuri de incendiu, jafuri și presupuse brutalități din partea forțelor de securitate au șocat într-o țară cunoscută pentru relativă stabilitate. Peste 2.000 de oameni au fost reținuți și peste 500 au fost răniți, potrivit unui ONG pentru drepturile omului din Chile.

Administrația președintelui Sebastián Piñera se luptă să stingă conflictele, anunțând creșteri ale salariului minim și al celor mai mici pensii de stat, anulând creșterea tarifului la metrou și suspendând creșterea de 9,2% a prețurilor de electricitate până la sfârșitul anului viitor. Unii protestatari au descris concesiile economice ca fiind prea puțin, prea târziu.

Piñera a recunoscut că măsurile luate pentru a ușura furia publică nu vor rezolva pe deplin nemulțumirile multor oameni din țara de 18 milioane de locuitori. „Știm, de asemenea, că acesta constituie o ușurare importantă”, a spus el. El a dat asigurări că miniștrii Cabinetului vor contacta diferite sectoare ale societății pentru a auzi „vocea și mesajul pe care ni l-au transmis chilienii în ultimele zile”.