Statul Gujarat din vestul Indiei se pregătește pentru ciclonul Tauktae despre care se crede că este cea mai puternică furtună care va lovi regiunea din 1998, relatează BBC.

Inundatii in India cauzate de ciclonul TauktaeFoto: Indranil Mukherjee / AFP / Profimedia Images

Cel puțin șase persoane au fost ucise și alte mii evacuate în ultimele două zile din cauza ploilor puternice care acompaniază furtuna.

Departamentul de meteorologie din acest stat afirmă că furtuna s-a intensificat, devenind acum „o furtună de tip ciclon extrem de severă”.

Ciclonul vine în contextul unui al doilea val devastator al pandemiei de COVID-19 în țara din sud-estul Asiei care a copleșit sistemul medical indian.

Este așteptat ca furtuna să lovească Gujarat luni noaptea cu vânturi de până la 160 de kilometri pe oră.

Atât Gujarat cât și statul învecinat Maharashtra sunt într-un nivel de alertă ridicat din cauza prognozelor de ploi și vânturi puternice.

Numărul de noi infecții cu coronavirusul a început să scadă în ambele state însă acestea încă se zbat să își revină de pe urma valului recent de contagieri.

Noi presiuni asupra spitalelor

Peste 150.000 de rezidenți ai Gujarat au fost deja evacuați în adăposturi, declanșând temeri privind o posibilă nouă recrudescență a coronavirusului în următoarele săptămâni.

Guvernul federal a suspendat campania de vaccinare în mai multe orașe de pe coastă despre care se crede că sunt în pericol din cauza ciclonului.

Furtuna va crea noi presiuni asupra spitalelor și centrelor Covid din India. Mumbai, capitala statului Maharashtra, a transferat deja 580 de pacienți depistați pozitiv cu coronavirusul din centrele Covid în spitale obișnuite.

Oficialii au sfătuit rezidenții să rămână în interiorul locuințelor, anticipând drumuri inundate, cabluri de înaltă tensiune prăbușite la pământ și copaci căzuți din cauza ploilor și a vânturilor puternice.

Mii de nave de pescuit s-au întors în port din largul apelor și sute de vapoare comerciale și-au schimbat ruta.

Echipe ale serviciilor de intervenție în caz de dezastre au fost trimise în ambele state.

Șase persoane au fost ucise deja în cursul weekendului pe măsură ce ciclonul s-a deplasat pe coasta de vest a țării.

Citește și: