Un fost membru al Forțelor Speciale ale Armatei Statelor Unite, Beretele Verzi, care a recunoscut că a divulgat secrete militare americane Rusiei a fost condamnat vineri la peste cincisprezece ani de închisoare, a declarat Departamentul de Justiție, relatează AFP.

Peter DebbinsFoto: Captura

Peter Debbins, în vârstă de 46 de ani, a pledat vinovat de spionaj în numele Rusiei în noiembrie 2020.

Născut în Statele Unite din mamă rusoaică, el a fost abordat la Moscova în 1996, chiar înainte de a intra în armată.

"În 1997, lui Debbins i s-a dat un nume de cod de către agenții serviciilor de informații rusești și a semnat un document care atestă că dorește să servească Rusia", potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției.

Debbins a slujit mai întâi în armată, apoi a fost încurajat de serviciile de informații ruse să se alăture „Beretelor Verzi”, o unitate de elită a forțelor speciale, unde a obținut gradul de căpitan. În toți acești ani le-a furnizat informații despre unitățile sale, conform acestui document.

În 2008, după ce a părăsit serviciul activ, le-a dat și informații confidențiale despre activitățile sale din trecut în cadrul „Beretelor Verzi” și despre foștii săi colegi de echipă, astfel încât rușii să poată încerca să-i recruteze.

Potrivit rechizitoriului, fostul soldat a fost detașat în Germania și apoi în Azerbaidjan. Ultimul său contact înregistrat cu Rusia datează din 2011.

"Debbins și-a încălcat jurământul de soldat al armatei, a trădat forțele speciale și a pus în pericol securitatea țării noastre", a comentat John Demers, ministru adjunct al justiției pentru probleme de securitate națională.

Comportamentul său „reflectă amenințarea pe care informația rusă o reprezintă pentru armata noastră”, a adăugat el.

Citește și: