Universitățile din Anglia ar putea fi amendate dacă nu protejează libera exprimare în campusuri, potrivit unui nou proiect de lege, relatează BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Legea Liberei Exprimări în Învățământul Superior a fost unul dintre proiectele legislative anunțate în discursul reginei Elizabeta a II-a de marți, aceasta urmând să permită studenților, profesorilor și speakerilor invitați să ceară compensații dacă le este încălcat dreptul la libera exprimare.

Universitățile au reacționat la proiect afirmând că este important să nu fie creată „birocrație inutilă”.

Conform proiectului, asupra universităților ar urma să fie plasate noi îndatoriri privind libertatea de exprimare și, pentru prima dată, și asupra asociațiilor studențești.

Persoanele vor putea cere compensații în instanță dacă libertatea de exprimare este încălcată de către o instituție de învățământ superior sau o asociație studențească.

De asemenea Departamentul pentru Studenți, una dintre autoritățile ce țin de învățământul superior în Anglia, va avea puterea de a impune amenzi asupra instituțiilor dacă încalcă noile reguli.

Guvernul speră ca modificările să asigure ca angajații universităților să se simtă în siguranță să prezinte păreri controversate sau nepopulare fără riscul de a-și pierde locul de muncă.

„Birocrație inutilă” versus „drept uman de bază”

Însă un purtător de cuvânt al Universities UK (UUK), asociația universităților britanice, a declarat că „universitățile sunt obligate deja prin lege să aibă un cod de practică privind libertatea de exprimare și să îl actualizeze regulat”.

„Este important ca Legea Liberei Exprimări în Învățământul Superior să fie proporțională și să nu se concentreze pe un număr mic de incidente și în același timp să nu dubleze legislația existentă prin crearea unei birocrații inutile pentru universități care ar putea avea consecințe neprevăzute”, a adăugat UUK într-un comunicat.

Jo Grady, o lideră sindicală din mediul universitar, a declarat la rândul ei că „există amenințări serioase la adresa libertății de exprimare și a libertății academice în campusuri dar ele vin din partea guvernului și a mangerilor universităților, nu din partea angajaților și a studenților”.

Însă ministrul britanic al educației Gavin Williamson afirmă că „să putem să ne exprimăm liber și să luăm parte la dezbateri riguroase” este un drept uman de bază.

„Sistemul nostru legal ne permite să articulăm opinii cu care alții s-ar putea să nu fie de acord atât timp cât ele nu trec pragul incitării la ură sau violență - acest lucru trebuie apărat și nicăieri mai mult decât în universitățile noastre renumite la nivel mondial”, a adăugat acesta.

Michelle Donelan, ministrul pentru universități a adăugat: „Această lege va asigura că universitățile nu doar că vor proteja libertatea de exprimare ci că o vor promova. În fond, cum să ne așteptăm ca societatea să progreseze sau ca opiniile să modernizeze dacă nu putem provoca statu-quo?”

Citește și: