Ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat, în legătură cu diferențele de viziune privind Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), că ”România, ca membru al Uniunii Europene, trebuie să împartă, să facă o punte între două lumi”.

Cristian GhineaFoto: Agerpres

”O lume cu aşteptări legitime, care vrea rezolvarea unor probleme de la 1960, cum ar fi să avem autostrăzi gata, să avem spitale, să nu fim statul european cu cel mai mare abandon şcolar. În România, sunt zone unde să ajungi la facultate e o raritate. Sunt probleme care nu trebuiau să mai existe.

În acelaşi timp, avem viziunea Uniunii Europene, care crede că astea sunt probleme rezolvate. Şi spune că trebuie să pregătim economia europeană pentru decarbonizare, pentru digitalizare, să avem maşini electrice. Şi stăm şi ne uităm ca olteanul la girafă şi spunem 'dom'le, cum facem noi să împăcăm aceste două lumi?”, a declarat Ghinea la DC News TV.

”Eu atât mă pricep şi cred că mă pricep bine. Cred că am adus PNRR în punctul de echilibru în care se împacă cele două viziuni. Mai avem de negociat încă, irigaţii, gaze, autostrăzi, avem o înţelegere pe educaţie, pe sănătate, avem 1,5 miliarde de euro instrumente financiare", a mai spus ministrul proiectelor europene.

Premierul Florin Cîțu și mai mulți miniștri au, miercuri, la Bruxelles, întrevederi cu oficialii europeni pentru negocierea proiectelor din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Potrivit programului transmis de Guvern, de la ora locală 14.00, premierul Florin Cîțu are o întâlnire cu Adina Vălean, comisar european pentru transporturi. De altfel, premierul a anunțat că proiectele de infrastructură sunt prioritare în PNRR, urmărindu-se rezolvarea mai multor probleme.

De la ora 16.00, Florin Cîțu se va întâlni cu Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, iar de la ora 17.00, cu Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene. Planul trebuie depus până la finalul lunii.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a mulțumit marți premierului Cîțu, care a mers la Bruxelles pentru a avea negocieri pe tema PNRR, pentru o ”întâlnire constructivă”.