Animalele vor fi recunoscute oficial drept ființe conștiente în Marea Britanie pentru prima dată, o victorie majoră obținută de activiștii pentru drepturile animalelor în contextul în care guvernul de la Londra pregătește un pachet amplu de protejare a animalelor, relatează The Guardian.

Cresterea animalelorFoto: Hotnews

Reformele vor fi introduse printr-o serie de proiecte legislative care vor include și o lege privind conștiența animalelor care va conține prevederi atât pentru animalele de companie cât și pentru cele de fermă.

O parte a măsurilor, printre care microciparea pisicilor și interzicerea deținerii de primate ca animale de companie, se află în lucru de mai mulți ani în timp ce altele ca de exemplu interzicerea exporturilor de animale vii fac subiectul dezbaterilor de decenii.

George Eustice, ministrul britanic al mediului, a declarat că: „Suntem o națiune de iubitori de animale și am fost prima țară din lume care am adoptat legi de bunăstare a animalelor”.

„Planul nostru de acțiune pentru bunăstarea animalelor va implementa angajamentul din manifestul nostru de a interzice exporturile de animale vii în vederea sacrificării și îngrășării, interzice păstrarea de primate ca animale de companie și aduce noi legi de a combate contrabanda de cățeluși”, a explicat acesta.

Ultima măsură vizează combaterea furturilor de animale de companie care a devenit o problemă în Marea Britanie ca urmare a exploziei cererii în timpul pandemiei dar și schimbarea reglementărilor de import pentru a opri contrabanda.

Zgardele controversate care pot șoca electric animalele de companie vor fi interzise și guvernul promite noi razii asupra curselor ilegale de iepuri.

Aducerea în țară a trofeelor de animale pe cale de dispariție va fi interzisă și guvernul vrea să limiteze și comerțul cu „foie gras”.

Însă folosirea cuștilor în fermele de păsări nu va fi interzisă, cum au cerut activiștii. Utilizarea lor urmează să facă obiectul unei analize și fermierii vor primi între timp stimulente pentru a îmbunătăți condițiile de păstrare a animalelor prin subvenții.