Guvernul britanic a declarat marți că ia în considerare „limitarea comerțului” cu foie gras, un produs rezultat prin hrănirea forțată a gâștelor și rațelor, pentru care Franța este cel mai mare producător și exportator din lume, relatează AFP.

Foie gras se obtine din ficatul de gasca sau rataFoto: Dreamstime.com

În prezentarea programului legislativ pentru anul următor, în timpul discursului tradițional citit de regina Elisabeta, Boris Johnson a spus că dorește să acorde „prioritate” „redresării” Regatului Unit după pandemie, prin sprijinirea redresării economice și a locurilor de muncă și prin combaterea criminalității.

De asemenea, acesta prevede o lege a bunăstării animalelor care, potrivit unui document explicativ, prevede „măsuri suplimentare pentru a limita comerțul și vânzarea de foie gras” în această țară care prețuiește animalele domestice.

Un purtător de cuvânt al Downing Street a spus că problema va fi examinată ”foarte atent”. El a adăugat că nu știe dacă Boris Johnson, în contextul în care logodnica sa, Carrie Symonds, este foarte implicată în cauza drepturilor animalelor, a consumat el însuși foie gras.

Legea privind bunăstarea animalelor vizează de asemenea să interzică exportul de animale vii pentru îngrășare și sacrificare, precum și importul de trofee de vânătoare de la animale pe cale de dispariție.

Cunoscut drept ”Discursul Reginei”, acesta expune proiectele legislative pe care guvernul îşi propune să le pună în dezbatere şi să le facă adoptate în următoarele şase luni.