Ostilitățile dintre Israel și Hamas au escaladat miercuri, fiind ucise cel puțin 35 de persoane în fâșia Gaza și 5 în Israel, după cele mai dure tiruri aeriene din ultimii ani, transmite Reuters.

Lovitura israeliana in GazaFoto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Israelul a efectuat sute de lovituri aeriene în Gaza miercuri dimineață, iar grupul islamist și alți luptători palestinieni au tras cu rachete spre Tel Aviv și Beersheba.

O clădire rezidențială cu multe etaje din Gaza s-a prăbușit, iar altele au fost afectate grav după loviturile repetate ale forțelor aeriene israeliene.

Israelul a spus că avioanele sale de luptă au luat la țintă și au ucis mai mulți lideri ai serviciilor secrete ale Hamas. Alte lovituri au vizat locurile de unde s-au lansat rachete, sedii Hamas și casele liderilor Hamas.

Aceasta este cea mai gravă confruntare dintre Israel și Hamas de la războiul din 2014 din Gaza, provocând îngrijorări la nivel internațional că situația ar putea scăpa de sub control.

”Opriți imediat tragerile. Escaladăm către un război în toată regula. Liderii din toate taberele trebuie să-și asume responsabilitatea dez-escaladării situației. Costul războiului din Gaza este devastator și este plătit de oamenii obișnuiți. ONU discută cu toate părțile pentru a restaura calmul. Opriți violențele acum”, a spus emisarul ONU pentru pace în Orinetul Mijlociu, Tor Wennesland.

Casele locuitorilor din Gaza s-au zguduit, iar cerul s-a luminat din cauza atacurilor israeliene, a rachetelor trimise de Hamasa și a apărării israeliene ce le intercepta. Cel puțin 30 de explozii au fost auzite în doar câteva minute, imediat după zorii zilei de miercuri.

De cealaltă parte, israelienii au alergat către adăposturi în comunități aflate la peste 70 kilometri depărtare pe coastă și în sudul țării în zgomot de explozii, pe cer apărând rachetele interceptoare.

În orașul mixt arabo-israelian Lod, de lângă Tel Aviv, doi oameni au fost uciși după ce o rachetă a lovit o mașină. Lod și alte orașe mixte au fost afectate de demonstrații furioase din cauza violențelor din Gaza și a tensiunilor din Ierusalim.

Referințe: