Uniunea Europeană a anunţat, sâmbătă, că a plătit o cauţiune pentru eliberarea opozantului georgian Nika Melia, în speranţa încheierii crizei politice care afectează Georgia, informează AFP, citată de News.ro.

Nika MeliaFoto: Vano Shlamov / AFP / Profimedia

„Astăzi, a fost achitată o cauţiune de 40.000 de lari (9.550 de euro) pentru eliberarea domnului Melia din detenţia provizorie”, a precizat delegaţia UE în Georgia, într-un comunicat, menţionând că aceasta este „o etapă importantă pentru a se pune capăt crizei politice din Georgia”.

Încă nu se ştie data eliberării lui Nika Melia, conducător al Mişcării Naţionale Unite.

Acuzat că a organizat „revolte în masă” în 2019, Nika Melia a fost arestat în februarie, după o spectaculoasă operaţiune a poliţiei la sediul partidului.

Arestarea lui Melia a agravat criza din Georgia de după alegerile parlamentare din octombrie 2020, câştigate de formațiunea Visul Georgian, dar denunţate de opoziţie care de atunci boicotează parlamentul.

Uniunea Europeană a încheiat, în calitate de mediator, un acord în aprilie între opoziţie şi Visul Georgian, care prevede reforme judiciare şi legislative pentru mai multă trasparenţă, însă Mişcarea Naţională Unită a condiţionat punerea în aplicare a acordului de eliberarea lui Nika Melia.