Georgia: Liderul opoziției, arestat în cursul unui raid al poliției la sediul partidului
Nika Melia, liderul principalului partid de opoziţie din Georgia, Mişcarea Naţională Unită (MNU), a fost scos din sediul formaţiunii sale politice pentru a fi plasat în detenţie provizorie, conform imaginilor difuzate în direct de postul de televiziune Mtavari.
Sute de poliţişti antirevoltă au recurs la gaze lacrimogene împotriva susţinătorilor lui Melia şi a responsabililor tuturor partidelor de opoziţie care îşi instalaseră de miercuri tabăra în faţa clădirii. Zeci de persoane au fost reţinute de poliţie.
Potrivit Reuters, imagini din sediul MNU, difuzate de Sputnik Georgia, l-au arătat pe Melia baricadat într-o încăpere împreună cu câţiva susţinători, în timp ce pe stradă aveau loc ciocniri între activişti ai opoziţiei şi poliţişti.
Operaţiunea a urmat demisiei de joi a premierului Ghiorghi Gaharia, care a invocat un dezacord în partidul său, aflat la putere, în ce priveşte punerea în aplicare a unui ordin judiciar de plasare a lui Melia în detenţie provizorie.
Raidul a provocat indignarea opoziţiei şi avertismente din partea aliaţilor occidentali ai Georgiei. 'Sunt şocat de scenele de la sediul MNU din această dimineaţă', a scris ambasadorul britanic Mark Clayton pe Twitter. 'Violenţa şi haosul de la Tbilisi sunt ultimul lucru de care Georgia are nevoie în acest moment. Îndemn toate partidele să acţioneze cu reţinere, acum şi în zilele următoare', a adăugat el.
Nika Melia a respins ca motivate politic acuzaţiile de 'organizare de violenţe de masă' cu prilejul manifestaţiilor antiguvernamentale din 2019. Ordinul său de arestare a agravat criza politică în care se află republica din Caucaz de la alegerile legislative din octombrie trecut. Partidele de opoziţie au afirmat că scrutinul a fost fraudat, după ce partidul Visul georgian a revendicat victoria la mică distanţă.
În urma demisiei lui Gaharia, ele au chemat la alegeri anticipate. Săptămâna trecută, Statele Unite şi Uniunea Europeană s-au arătat îngrijorate de decizia de arestare a unui lider al opoziţiei, chemând parlamentul să rezolve criza în mod paşnic şi să garanteze independenţa sistemului judiciar.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi