Serviciul de informații interne al Germaniei (BfV) monitorizează indivizi care au participat la protestele împotriva măsurilor de carantină pentru a stabili dacă respingerea restricțiilor impuse de guvern constituie subversiune și incitare la violență, relatează Reuters.

Protest anti-restrictii GermaniaFoto: Florian Bachmeier / imageBROKER / Profimedia

Printre persoanele puse sub supraveghere se numără membri ai mișcării „Querdenker” („gânditori nealiniați”) care a început să organizeze proteste tot mai violente împotriva măsurilor de carantină, din rândurile sale făcând parte adepți ai teoriilor conspirației și persoane suspectate de extremism de dreapta.

Mișcarea a început anul trecut cu demonstrații mici în orașul Stuttgart din sudul țării dar a crescut semnificativ de atunci, atrăgând la protestele sale germani frustrați toate categoriile sociale după ce autoritățile au impus noi restricții dure în luna noiembrie a anului trecut.

BfV se teme că extremiștii de dreapta și adepții teoriilor conspiraționiste care neagă existența COVID-19 sau minimalizează amenințarea pe care coronavirusul o reprezintă pentru sănătatatea publică exploatează frustrările cauzate de măsurile de carantină pentru a stârni furie împotriva politicienilor și a statului cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare.

„Protestele legitime împotriva politicilor legate de coronavirus sunt exploatate în mod repetat și tot mai frecvent pentru a provoca o escaladare”, a declarat Angela Pley, purtătorul de cuvânt al BfV.

„Organizatorii demonstrațiilor care sunt conduse în principal de protagoniști ai mișcării Querdenker au o agendă care merge mai departe de proteste împotriva măsurilor luate de stat împotriva coronavirusului”, a mai afirmat aceasta.

Pley a adăugat că la protestele împotriva restricțiilor au mai participat membri ai mișcării de extremă dreapta „Reichsbuerger” care neagă existența statului german modern, precum și grupări antisemite.

Ofițerii de informații germani se tem că extremiștii de extremă dreapta ar putea alimenta furia împotriva instituțiilor statului precum poliția după ce parlamentul de la Berlin i-a acordat luna aceasta cancelarului Angela Merkel puteri sporite pentru impunerea de restricții uniforme în întreaga Germanie.

Noile puteri au fost criticate puternic de către partidele de opoziție, inclusiv de către partidul extremist Alternativă pentru Germania (AfD), ai căror lideri s-au alăturat protestelor anti-lockdown.

Poliția federală a informat parlamentul că numele legiuitorilor care au votat pentru amendamente au apărut într-un document online numit „Lista de moarte a politicienilor germani”, adăugând însă că aceștia nu se află în vreun pericol iminent.

„Întreaga mișcare a trecut printr-o radicalizare masivă în ultimele săptămâni”, a declarat Georg Maier, ministrul de interne al landului Turingia din estul țării.

„O manifestare a acestei radicalizări poate fi văzută în atacurile împotriva membrilor poliției”, a subliniat Maier.

Citește și: