O instanță germană a interzis temporar plasarea partidului de extremă dreapta Alternativă pentru Germania (AfD) sub supraveghere de către serviciul de informații interne, catalogând măsura drept o ingerință inacceptabilă în politică, anunță Reuters și National Post.

Sala judecataFoto: Kitsdesign / Sciencephoto / Profimedia

Biroul pentru protejarea Constituției (BfV), serviciul de informații interne al Germaniei, plasase în mod oficial AfD, cel mai mare partid de opoziție din această țară, sub supraveghere.

Măsura a fost luată de către BfV datorită suspiciunilor că partidul de extremă dreapta subminează ordinea constituțională a statului german.

„Există o ingerință inacceptabilă în garanțiile constituționale de egalitate de șanse pentru partidele politice”, a afirmat într-un comunicat curtea administrativă din Köln.

Aceasta a acuzat de asemenea BfV de nerespectarea unei înțelegeri legate de păstrarea secretă a operațiunilor sale de supraveghere.

„Baza încrederii a fost acum distrusă. Cu fiecare anunț ingerința asupra egalității de șanse a partidelor politice se adâncește”, a adăugat instanța.

Germania urmează să aibă alegeri la nivel federal anul acesta, sondajele de opinie plasând AfD pe al patrulea loc în preferințele electoratului.

AfD obținuse anterior o hotărâre judecătorească de a bloca serviciul de informații interne să descrie partidul drept „un caz sub investigație” întrucât acest lucru l-ar dezavantaja în alegeri.

BfV a refuzat să comenteze decizia instanței. Serviciul poate face apel în recurs, urmând ca acesta să fie soluționat de instanța administrativă superioară din Münster.

REFERINȚĂ: