Legiuitorul republican Ray Garofalo, membru al Camerei Reprezentanților a statului Louisiana, a propus ca școlile și universitățile publice să predea despre „părțile bune” ale sclaviei în timpul discuțiilor despre rasă, relatează Insider.

Ray Garofalo (la microfon)Foto: Captura video

Măsura era inclusă într-un proiect legislativ inițiat de acesta cu scopul de a interzice „conceptele divizive” din clase.

Garofalo, președintele Comisiei de Educație a Camerei Reprezentanților din Louisiana, a declarat în timpul unei dezbateri asupra proiectului că legislația vizează scoaterea „politicii din sălile de clasă” și cultivarea „unui mediu de învățare fără discriminare”.

„Dacă ai o discuție despre sclavie poți vorbi despre tot ce ține de sclavie, părțile bune, rele, urâte”, a declarat acesta în plenul legislativului, atrăgând imediat o reacție din partea colegei sale republicane Stephanie Hilferty.

„Nu există nicio parte bună cu privire la sclavie, totuși”, a declarat aceasta.

Legea lui Barofalo ar fi interzis predarea faptului că Statele Unite sau Louisiana ar fi „în mod sistematic rasiste” și informațiile care „învață, promovează, militează sau înfăptuiesc concepte divizive”.

Deși proiectul s-a împotmolit în plen, Garofalo s-a declarat optimist că îi va câștiga de partea sa pe republicanii sceptici după rescrierea unor părți ale legii.

Însă un grup de membri ai Comisiei de Educație din ambele partide i-au cerut să nu mai insiste cu proiectul.

Legea inițiată de acesta vine în contextul în care politicieni republicani din mai multe state americane au propus măsuri împotriva predării și promovării teoriei critice a rasei care afirmă că rasismul are un caracter sistemic în SUA și instituțiile americane.

Citește și: