Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat luni despre „impactul distructiv” asupra relațiilor turco-americane pe care îl generează recunoașterea de către Washington a genocidului armean, recunoaștere pe care Turcia o consideră „nefondată”, potrivit AFP.

Recep ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

"Președintele SUA a făcut observații nefondate, nedrepte și nerealiste", recunoscând genocidul armean sâmbătă, a spus Erdogan, avertizând despre "impactul distructiv" al gestului lui Joe Biden asupra relațiilor deja tensionate dintre Ankara și Washington.

Joe Biden a recunoscut genocidul armean sâmbătă, devenind primul președinte al Statelor Unite care a calificat astfel moartea a 1,5 milioane de armeni masacrați de Imperiul Otoman în 1915, potrivit AFP. Turcia a reacționat prin ministrul său de Externe care a spus că țara sa nu are „nicio lecție de învățat de la nimeni despre istoria sa”.

Premierul armean Nikol Pashinyan a salutat sâmbătă decizia istorică a lui Joe Biden de a recunoaște oficial genocidul armean, potrivit AFP.

Pashinyan a mulțumit președintelui SUA într-o postare pe Facebook pentru această „măsură foarte puternică față de justiție și adevăr istoric” și care oferă „un sprijin neprețuit descendenților victimelor genocidului armean”.

Genocidul armean este recunoscut de peste douăzeci de țări și de mulți istorici, dar este puternic contestat de Turcia.