Presa de stat din China a ignorat-o pe americanca de origine chineză Chloe Zhao, recompensată cu premiul Oscar pentru cel mai bun regizor pentru filmul său „Nomadland” şi prima femeie de origine asiatică care câştigă preţioasa statuetă la această categorie, relatează EFE și Associated Press.

Xi JinpingFoto: Sheng Jiapeng / Xinhua News / Profimedia Images

Doar ziarul Global Times a postat un mesaj pe Twitter anunţând acest premiu, un text care a minimalizat interesul publicului chinez faţă de acest film şi în care a amintit de posibilul rol de mediator al cineastei Zhao între SUA şi China, dar i-a pretins „o mai mare maturitate”, potrivit celor două agenții de presă citate de Agerpres.

Global Times a reamintit controversa din jurul lui Chloe Zhao, suscitată de declaraţiile sale din 2013, potrivit cărora China este „un loc în care minciuna există în toate părţile”, afirmaţii care nu au căzut bine sectoarelor naţionaliste chineze.

Luni, căutările pe reţeaua de socializare Weibo (echivalentul chinez al Twitter) ale cuvintelor „Nomadland” sau „Chloe Zhao” în chineză nu au dat rezultate, iar multe link-uri spre articole de presă din motorul de căutare Baidu trimiteau la texte deja retrase de pe platforme.

Mai mulţi cinefili şi-au exprimat nemulţumirea faţă de cenzura de pe reţelele de socializare şi au considerat că Oscarul istoric primit de Zhao ar putea contribui la refacerea relaţiilor dintre Beijing şi Washington.

Presa din Hong Kong a vorbit însă despre acest premiu istoric deşi, pentru prima oară în 50 de ani, ceremonia Oscarurilor nu a fost transmisă în direct pe acest teritoriu semiautonom în urma deciziei autorităţilor, potrivit ziarului South China Morning Post.

Controversă asupra lui Zhao în China

Cenzurarea şi ignorarea realizatoarei de origine chineză au fost deja vizibile de luna trecută, când Zhao a fost nominalizată la Globurile de Aur pentru cea mai bună regie.

Iniţial, nominalizarea a fost un motiv de mândrie pentru China, având în vedere că era prima femeie asiatică propusă la un premiu la această categorie. Puţin mai târziu însă, euforia s-a transformat în furie în rândul unor internauţi chinezi, după ce s-a aflat că Zhao a făcut declaraţii potrivit cărora China este un loc unde minciuna există în toate părţile.

Luni dimineaţă Zhao - născută la Beijing - a fost recompensată cu premiul Oscar pentru cea mai bună regie pentru filmul „Nomadland”, devenind totodată a doua femeie ce câştigă statueta la această categorie.

„Mereu am găsit bunătate în oamenii pe care i-am cunoscut. Acest premiu este dedicat tuturor celor care scot bunătatea din persoanele pe care le cunosc. Este un lucru ce mă inspiră să continui”, a declarat cineasta la primirea Oscarului.

Citește și: