Premierul israelian Benjamin Netanyahu afăcut sâmbătă un apel la calm la Ierusalim după cele mai mari ciocniri din ultimii ani în Orașul Sfânt între evreii de extremă dreapta, palestinieni și forțele de ordine, potrivit AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: Rafael Ben-Ari / Alamy / Profimedia Images

"Vrem mai presus de toate să respectăm legea și ordinea publică (...) Acum cerem respectarea legii și fac apel la toate părțile să se calmeze", a declarat Netanyahu.

Poliţia israeliană a arestat vineri peste 50 de persoane, în urma unor ciocniri, în noaptea de joi spre vineri, între forţe de ordine şi manifestanţi la Ierusalim - în toiul Ramadanului -, soldate potrivit unor medici palestinieni cu peste 100 de răniţi, relatează Reuters.

Poliţişti în ţinută antirevoltă au despărţit, în noaptea de joi spre vineri, cu apă urât mirositoare, un grup de palestinieni care arunca cu petarde şi focuri de artificii şi sute de israelieni care scandau sloganuri antiarabe.

”Moarte arabilor!”, au scandat tineri israelieni de extremă dreapta în centrul Ierusalimului, la un marş către Poarta Damascului, agitând banderoale cu mesajul ”Moarte teroriştilor”, citează News.ro.

”Sunt evreu şi patriot şi sunt în ţara mea”, a declarat David, care participa la acest marş.

Poliţia a anunţat că a arestat 50 de persoane în noaptea de joi spre vineri - fără să precizeze câţi israelieni şi câţi palestinieni.

Semiluna Roşie palestiniană a anunţat că au fost răniţi 105 palestinieni - dntre care 21 au fost spitalizaţi.

Poliţia israeliană a anunţat că 20 de poliţişti au fost răniţi în ciocniri.

Ciocnirile au început joi seara, la o manifestaţie a mişcării evreieşti de extremă dreapta Lahava - o grupare în mod deschis ostilă palestinienilor - care s-a adunat la intrarea în Oraşul Vechi. Această manifestaţie era anunţată de mai multe zile pe reţele de socializare, relatează AFP.

Poliţia israeliană a desfăşurat sute de poliţişti şi cavaleria, cu scopul de a proteja ”libertatea de exprimare” şi ”dreptul de a manifesta” şi de a evita confruntări între activişti de extremă dreapta şi palestinieni.

Palestinieni, care au denunţat această manifestaţie drept o provocare, au organizat propria manifestaţie. Acesteia i s-au alăturat credincioşi care veneau de la rugăciunea de noapte de Ramadan pe Espalanada Moscheilor.