Sancţiunile impuse de către Statele Unite Rusiei săptămâna trecută au dat rezultate ”destul de apropiate” speranţelor Washingtonului, apreciază un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei lui Joe Biden, în contextul în care tensiunile par să se reducă între cele două ţări pe tema Ucrainei, relatează Reuters.

Sanctiuni RusiaFoto: torange.biz

”Intenţia noastră era să acţionăm în mod proporţionat, să ne ţintim abodarea şi să semnalăm că avem capacitatea de a impune costuri cu mult mai mari dacă Rusia nu-şi încetează comportamentul”, declară pentru Reuters un consilier economic al Casei Albe, Daleep Singh.

”Rezultatele au fost până acum destul de aproape de ceea ce spram noi”, apreciază el.

Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri că a început să-şi retragă zecile de mii de militari desfăşuraţi la frontiera cu Ucraina şi în Crimeea ocupată şi anexată, potrivit News.

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat, vineri, o lege care limitează numărul angajaţilor locali care lucrează la misiuni diplomatice străine şi alte agenţii, ordonând guvernului să redacteze o listă cu statele ”neprietenoase” care vor fi supuse restricţiilor, transmite Reuters, citată de news.ro.

Legea, publicată vineri pe site-ul Kremlinului, autorizează guvernul să restricţioneze sau chiar să interzică contractele de angajare ”cu organisme şi instituţii de stat ale unor state străine care comit acte neprietenoase împotriva Federaţiei Ruse”.

Legea a fost promulgată pe fondul escaladării unui conflict diplomatic între Rusia şi Republica Cehă, care a făcut ca ambele ţări să expulzeze diplomaţi şi ca mai multe ţări europene să le urmeze exemplul.

Joe Biden i-a propus săptămâna trecută omologului său rus, într-un interviu telefonic, să se întâlnească vara aceasta într-o țară terță pentru un summit care să stabilească relațiile dintre cele două puteri rivale.

Moscova și-a exprimat interesul pentru această ofertă, care a fost însă parazitată de sancțiuni și contra-sancțiuni schimbate de cele două țări, tot săptămâna trecută.

Finlanda și Austria și-au exprimat în mod special disponibilitatea de a-i găzdui pe cei doi lideri.