Joe Biden i-a propus marți omologului său rus Vladimir Putin să organizeze o reuniune la nivel înalt "într-o țară terță" în "următoarele luni" pentru a "construi o relație stabilă și previzibilă cu Rusia", a anunțat Casa Albă, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: Captura YouTube

Într-o nouă conversație telefonică, președintele Statelor Unite și-a exprimat în special „îngrijorarea cu privire la acumularea bruscă a trupelor rusești în Crimeea ocupată și la granița ucraineană”, solicitând „Rusiei să reducă tensiunile”, a spus el într-un comunicat de presa.

„Președintele Biden a subliniat sprijinul neclintit al Statelor Unite pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a explicat serviciile sale, în timp ce șeful diplomației americane Antony Blinken se află la Bruxelles pentru a discuta acest dosar cu omologul său ucrainean și cu Aliații NATO.

De asemenea, Joe Biden „a arătat clar că Statele Unite vor acționa decisiv în apărarea intereselor lor naționale ca răspuns la acțiunile rusești, precum atacurile cibernetice sau interferențele electorale”.

Cu toate acestea, președintele american a asigurat că dorește să „construiască o relație stabilă și previzibilă cu Rusia, în conformitate cu interesele americane”, a adăugat Casa Albă, referindu-se în special la necesitatea continuării „unui dialog strategic” privind controlul armelor sau securitate.

"El a propus un summit într-o țară terță în următoarele luni pentru a discuta o serie întreagă de subiecte", a spus Casa Alba, fără a preciza dacă președintele rus a acceptat această ofertă.