Cea mai mare bancă din Rusia speră că clienții săi se vor înscrie în curând pentru un serviciu de recunoaștere facială care le va permite să plătească alimentele cu o simplă privire, relatează Reuters.

Recunoastere faciala la supermarketFoto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Sberbank a încheiat un parteneriat cu lanțul de supermarketuri Magnit și plănuiește să conecteze 100 de magazine din Moscova și Krasnodar la acest serviciu până în luna iunie, potrivit unui comunicat emis joi de cele două companii.

Un program pilot este deja în desfășurare în 10 magazine.

Cea mai mare bancă din Rusia intenționează să se extindă într-o gamă largă de domenii de la livrarea de mâncare la domiciliu la servicii de taxi și cibersecuritate în contextul în care marjele de profit ale acesteia s-au diminuat.

German Graf, CEO-ul Sberbank, a declarat joi pentru cotidianul RB că „serviciile uluitoare” făcute posibile de împărtășirea datelor biometrice vor convinge oamenii să lase companiile să le acceseze datele personale.

Eduard Irișkov, directorul de tehnologii retail al Magnit, a afirmat la rândul său că plățile cu ajutorul tehnologiei de recunoaștere facială ar dura doar 3 secunde, comparativ cu 34 de secunde când sunt efectuate cu numerar și 15 secunde când este folosit un card de plăți.

Metroul din Moscova va lansa un serviciu similar anul acesta numit Face Pay, afirmând că acesta face parte din eforturile de a gestiona mai rapid fluxurile de călători.

Însă planurile au fost criticate de activiști pentru respectarea vieții private.

„Oamenii se tem și nu fără motiv că ar putea exista erori în utilizarea recunoașterii faciale”, a declarat pentru Reuters Sarkis Darbynyan, directorul departamentului juridic al Roskomsvoboda, un ONG dedicat protejării drepturilor digitale.

Pentru a putea folosi noul serviciu clienții Sberbank vor trebui să activeze opțiunea de recunoaștere facială numită „plătește cu o privire” din contul lor.

„Sunt sigur că acesta este doar începutul și, în viitor, această opțiune de plată va deveni mai populară decât plata cu cardul sau cu numerar”, a declarat Dmitri Malih, director al diviziei de achiziții al băncii.

Citește și: