Metroul din Moscova se pregătește să lanseze primăvara viitoare ceea ce primăria capitalei ruse afirmă că va fi primul sistem de plăți pe baza recunoașterii faciale din lume, relatează Moscow Times.

Recunoastere facialaFoto: vpnsrus.com

Primarul adjunct al Moscovei responsabil de transportul public, Maxim Liksutov, a afirmat vineri că rezidenții orașului „nu mai sunt impresionați” de tehnologia touchless cu care pot plăti un bilet la metrou prin intermediul cardului bancar și a telefoanelor smart.

„Metroul se îndreaptă spre un nou nivel: plata cu fața”, a declarat Liksutov, adăugând că „implementăm și testăm activ [tehnologia] și vom încerca să echipăm cel puțin un turnichet cu această funcție în fiecare stație de metrou până primăvara viitoare”.

Acesta a afirmat că niciun metrou din lume nu a implementat la scară largă un sistem de plată prin recunoaștere facială și că Moscova are „toate șansele” să fie prima.

„Imaginați-vă că turnicheții se deschid în fața voastră ca ușile glisante de la magazine”, a descris acesta cum ar funcționa sistemul, adăugând că „sună puțin fantastic dar acesta este viitorul nostru imediat”.

Tehnologia de recunoaștere facială va fi folosită și ca un instrument de supraveghere nu doar pentru a crește comoditatea călătorilor, metroul din Moscova plănuind să instaleze în jur de 12.300 de camere cu funcția respectivă în 1.500 de vagoane de metrou până la sfârșitul lui 2020.

Autoritățile din capitala Rusiei au introdus deja tehnologia de recunoaștere facială în oraș ca parte a unei rețele de aproape 200.000 de camere de supraveghere în întreg orașul pentru a identifica infractori și suspecți, potrivit autorităților moscovite.

Orașul Guiyang din sud-vestul Chinei a lansat în iulie o opțiune de plată pe baza recunoașterii faciale printr-o aplicație pe telefon la metroul și autobuzele din oraș. În luna august o companie din Los Angeles a introdus pentru prima dată în Statele Unite plata prin recunoaștere facială la restaurantele din apropierea sediului său.

Citește și: