Estonia analizează „serios” acordarea de azil politic disidenului rus Alexei Navalnîi în cazul în care acesta este exilat de către Kremlin sau părăsește voluntar țara, a declarat ministrul estonian de externe Eva-Maria Liimets, potrivit Euractiv.

HotNews.roFoto: Hotnews

Navalnîi este tratat în prezent la un spital aflat la 180 de kilometri distanță de capitala Moscova după ce sănătatea sa a cunoscut o deteriorare rapidă ca urmare a condițiilor din colonia penală în care este încarcerat și a intrării în greva foamei.

Oferirea posibilității lui Navalnîi de a părăsi Rusia ar fi un gest salutar și, în funcție de alegerea personală a disidentului, Estona „ar lua serios în considerare” să îi acorde azil politic, a declarat Liimets.

Aceasta a comentat în cadrul aceluiași interviu acordat ERR News asupra afirmațiilor făcute de președintele estonian Toomas Hendrik Ilves potrivit cărora UE ar trebui să interzică tuturor cetățenilor ruși să intre pe teritoriul său ca urmare a dezvăluirii că Rusia a fost implicată în explozia din 2014 la un deopzit de muniție din Cehia.

Liimets a afirmat că nu ar merge într-atât de departe încât să sacrifice toate canalele de comunicație cu Rusia întrucât susținerea opoziției democratice din țară necesită păstrarea „unui contact între oameni, contacte culturale și ajutarea societății civile din Rusia să rămână puternică”.

Un grup de experți ONU a avertizat miercuri că Navalnîi se află în pericol grav și că trebuie evacuat în străinătate pentru tratament medical de urgență, la fel ca după otrăvirea sa cu Noviciok de anul trecut.

„Îndemnăm autoritățile ruse să se asigure că domnul Navalnîi are acces la medicii săi și să-i permită să fie evacuat în străinătate pentru tratament medical urgent, așa cum au făcut în august 2020. Reafirmăm că guvernul rus este responsabil pentru viața și sănătatea domnului Navalnîi în timpul detenției sale”, au scris aceștia într-un comunicat.

REFERINȚĂ: