În decurs de doar câțiva ani Verzii germani au trecut de la o formațiune din zona marginală a spectrului politic la un partid cu șanse reale de a da următorul cancelar de la Berlin, relatează MSNBC.

Annalena Baerbock, liderul Verzilor germaniFoto: Kay Nietfeld / AFP / Profimedia

Verzii se află acum într-o poziție din care ar putea depăși alianța cancelarului Angela Merkel formată din Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și Uniunea Creștin-Socială din Bavaria (CSU).

Dacă Partidul Verde va reuși să își mențină și extindă preferințele în rândul electoratului german acesta ar putea să se afle la cârma politicilor economice și, bineînțeles, de mediu ale Berlinului după alegerile parlamentare programate pentru data de 26 septembrie a acestui an.

Sondajele de opinie efectuate recent plasează formațiunea pe poziția a doua în preferințele alegătorilor însă un sondaj realizat de Institutul Forsa marți la care au participat 1.502 persoane plasează Verzii pe primul loc, cu 28% din intenția de vot, în creștere cu 5% față de un sondaj similar făcut în perioada 6-12 aprilie.

Dacă o asemenea intenție de vot se va concretiza și la urne ar fi pentru prima dată din 2005 când alianța creștină a lui Merkel nu ar ieși pe primul loc în urma alegerilor parlamentare.

Deși Verzii cu siguranță par să se afle pe un val de popularitate, trebuie notat că un sondaj separat realizat marți de INSA pentru tabloidul Bild plasează CDU-CSU pe prima poziție cu 27% din voturi în timp ce Partidul Verde ar avea doar 22%, reflectând rezultate similare publicate mai devreme în cursul lunii aprilie.

La ultimele alegeri legislative din 2017 Verzii au obținut doar 8,9% din voturi în timp ce alianța lui Merkel a luat 33% din voturi.

Însă sondajul realizat de Forsa va acorda Partidului Verde un imbold masiv de încredere în special după nominalizarea lui Annalena Baerbock, co-președintele Verzilor, drept candidat pentru funcția de cancelar mai devreme în cursul acestei săptămâni.

Cancelarul Angela Merkel a fost unul dintre cei mai mari susținători ai disciplinei fiscale germane (FOTO: Michael Kappeler / AFP / Profimedia)

Eliminarea „frânei” constituționale

Iar oficialii Verzi sunt tot mai încrezători cu privire la șansele lor în alegeri.

„Orice este posibil”, afirmă Konstantin von Notz, un legiuitor al Verzilor din Bundestag, parlamentul federal unicameral de la Berlin, făcând referire la unul dintre sloganurile partidului.

„Nu ar trebui să existe dubii, o să fie o campanie electorală foarte dură. Va fi o mare controversă și oameni din toate partidele vor fi foarte duri cu noi deoarece Verzii spun că am putea fi partidul fruntaș și asta trezește...fiecare inamic”, susține von Notz.

Verzii atrag alegători deziluzionați de vechea gardă a politicii germane.

Scandalurile recente și luptele pentru putere din alianța lui Merkel, cel mai recent în legătură cu candidatul pentru cancelarie la alegerile din 26 septembrie, au fost de asemenea în avantajul Verzilor care par uniți, concentrați și atrăgători pentru electoratul din clasa mijlocie cu preocupări față de mediu.

Von Notz afirmă că germanii „au obosit” de vechiul „establishment” politic.

După cum ar fi de așteptat, principalul angajament al Verzilor este față de protecția mediului.

Însă partidul dorește de asemenea să restructureze modelul economic german într-un sistem social-ecologic, însemnând că vor să pună mai mult accent pe tehnologiile verzi, abandonarea cărbunilor până în 2030 și interzicerea autovehiculelor cu ardere internă de pe șoselele germane până în același an.

Pentru a-și pune în practică politicile Verzii vor relaxarea așa-numitei „frâne de îndatorare” stipulată în Constituția germană, lucru care le-ar permite să împrumute mai mulți bani pentru programe publice, precum și creșterea taxelor pentru bogați.

Pe același subiect: