Rusia „nu dorește un conflict direct” cu Statele Unite, chiar dacă își va „continua eforturile de destabilizare împotriva Ucrainei”, au estimat serviciile de informații americane în raportul lor anual privind amenințările la adresa Statelor Unite, potrivit AFP.

Trupe rusesti in CrimeeaFoto: AFP / Mediafax

„Moscova va continua să folosească diverse tactici anul acesta” pentru a încerca să slăbească influența Statelor Unite, să dezvolte noi parteneriate sau să semene diviziuni în tabăra occidentală, indică acest raport al direcției serviciilor de informații americane (DNI) publicat marți, în plină reescaladare a tensiunilor dintre Rusia și Ucraina.

"În fosta URSS, Moscova este poziționată să își sporească rolul în Caucaz, să intervină în Belarus dacă consideră necesar și să continue eforturile sale de destabilizare în Ucraina", au declarat serviciile de informații americane.

Cu toate acestea, „ne așteptăm ca Moscova să caute oportunități de cooperare pragmatică cu Washingtonul, în condițiile sale, și credem că Rusia nu vrea un conflict direct cu forțele americane”, adaugă ei în acest document.

Președintele SUA, Joe Biden, i-a propus marți omologului său rus Vladimir Putin să organizeze o reuniune la nivel înalt "într-o țară terță" în "următoarele luni" pentru a "construi o relație stabilă și previzibilă cu Rusia".