De-a lungul deceniilor, ducele de Edinburgh a fost alături de soția sa, Regina Elisabeta a II a, la mii de evenimente și ceremonii, cei doi sincronizându-se perfect, în acord cu rigorile impuse de protocolul Casei Regale. Protocol care impune o listă lungă de interdicții, inclusiv legate de manifestarea în public a gesturilor de afecțiune. Reacțiile spontane în fața unor incidente nu pot fi însă reglementate de nici protocol, și ele surprind cel mai bine mici complicități între protagoniști. Este ceea ce s-a întâmplat în momentul în care Regina a fost surprinsă chicotind ca o școlăriță, în timp ce soțul ei pare să zâmbească și el prezentându-i onorul, îmbrăcat în uniforma regimentului de elită de la Castelul Windsor.

Regina si sotul ei intr-un moment inedit (Foto: Chris Young / Screenshot)Foto: Hotnews

Fotografia care îi surprinde pe cei doi a devenit celebră. Spre norocul său, fotograful Chris Young, pe atunci colaborator al Press Association, a fost singurul martor al scenei care avea și apartul foto la îndemână, relatează BBC. Evenimentul la care regina trecea în revistă gărzile regimentului de elită de la castel a avut loc în 2003.

În calitatea sa de colonel al regimentului grenadierilor, prințul Philip și-a pus uniforma pentru a o întâmpina pe regină. În acel moment însă fotograful și-a dat seama că se întâmplă ceva: un roi de albine a intrat în scenă.

"Am avut noroc”, își amintește Young, după 18 ani de la eveniment. ”Mi-am dat seama că este un moment uman. Ea chicotea ca o fetiță și el râdea la rândul său. Mi-am zis că reacția lor este ceva cu-adevărat unic. Unii dintre invitați erau puțin confuzi, neștiind dacă ar trebui să plece din calea albinelor sau să rămână pe loc, însă în cele din urmă toată lumea s-a retras”, a mai povestit fotograful. Un angajat al casei regale a fost convocat pentru a rezolva discret problema albinelor.

A doua zi, fotografia a făcut deschiderea de ziar în mai multe cotidiane. Era unul dintre acele puține momente în care schimbul de priviri al cuplului spunea totul.

Prințul Philip, 99 de ani, s-a stins din viață vineri dimineața la Castelul Windsor. Ducele de Edinburgh a fost alături de regină în cele mai grele momente ale domniei sale de 69 de ani, cea mai lungă din istoria britanică, cei doi fiind căsătoriți de 73 de ani.

Prinț grec, s-a căsătorit cu Elisabeta în 1947, jucând un rol important în modernizarea monarhiei după Al Doilea Război Mondial. Cei doi au avut patru copii, opt nepoți și 10 strănepoți.

Prințul Philip s-a născut pe insula grecească Corfu pe 10 iunie 1921. Tatăl său, prințul Andrew al Greciei și Danemarciei, era fiul cel mic al Regelui George I al Greciei. Mama sa, Prințesa Alice, era fiica Lordului Louis Mountbatten și stră-strănepoata Reginei Victoria.