Un ofiţer din cadrul Marinei italiene a fost arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei după ce a fost surprins în flagrant în compania unui ofiţer rus căruia i-a înmânat documente „clasificate”, a anunțat miercuri poliția italiană, potrivit Reuters și News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Ieri (marţi) seara”, forţele de ordine au „arestat un ofiţer din Marina militară”, se arată în comunicat. Un ofiţer rus a fost, de asemenea reţinut, precizează forţele de ordine.

Această operaţiune, realizată sub supervizarea contraspionajului italian şi Statului Major al forţelor armate italiene, „a vizat un căpitan de fregată din Marina militară şi un ofiţer acreditat la Ambasada Federaţiei ruse, iar amândoi sunt acuzaţi de infracţiuni grave de spionaj şi cu privire la securitatea statului”, anunţă carabinierii.

„Intervenţia a avut loc în timpul unei întâlniri clandestine între cei doi bărbaţi, surprinşi în flagrant delict, după cedarea unor documente clasificate de către ofiţerul italian, în schimbul unei sume de bani”, precizează ei.

Ofiţerul italian a fost arestat, însă cazul ofiţerului rus era în curs de examinare, din cauza statutului său diplomatic, se precizează în comunicat. Ministerul italian de externe a anunţat că l-a convocat miercuri pe ambasadorul Rusiei la Roma Serghei Razov.

Printre documentele transmise de căpitanul italian se aflau și documente NATO, potrivit agenției Ansa, cauzând îngrijorări legate de posibile vulnerabilități de securitate în cadrul alianței.

Dezvăluirea acestui scandal intervine în contextul în care relaţiile Rusiei cu Uniunea Europeană (UE) sunt tensionate din cauza dosarului Navalnîi şi multor alte cazuri de spionaj.

Bulgaria a anunţat, în urmă cu aproximativ zece zile, expulzarea a doi diplomaţi ruşi, după descoperirea unei reţele de spionaj în favoarea Moscovei, o decizie într-un context foarte tensionat între cele două ţări.

De asemenea, un ofiţer francez aflat în post la o bază NATO în Italia, suspectat de faptul că a furnizat documente ultrasensibile serviciilor secrete ruse, a fost încarcerat în august, la Paris.

Citește și: