Ambasada Rusiei din Sofia a spus luni că decizia Bulgariei de a expulza doi diplomați ruși este fără temei și a declarat că Moscova își rezervă dreptul de a riposta, relatează Reuters.

Foto:

”Din păcate, suntem obligați să afirmăm că acest demers nejustificat al autorităților bulgare nu va contribui la construirea în continuare a unui dialog constructiv ruso-bulgar", a declarat ambasada într-un comunicat, potrivit AFP.

Anterior, luni ministerul bulgar de externe a expulzat doi diplomați ruși pentru presupusa implicare în spionaj.

”Ministerul bulgar de externe a declarat persona non grata doi diplomați de la ambasada rusă la Sofia și le-a acordat 72 de ore pentru a părăsi țara din cauza activităților incompatibile cu statutul lor diplomatic", potrivit unui comunicat.

Premierul bulgar Boiko Borisov a cerut sâmbătă Rusiei să înceteze spionajul în țara sa, la o zi după ce procurorii au anunțat inculparea a șase persoane acuzate că lucrau ca spioni pentru Moscova.

Procurorii bulgari au informat vineri că membri ai unei presupuse rețele de spioni, care includea foști și actuali ofițeri de informații militari, au transmis informații clasificate despre Bulgaria, NATO și UE unui oficial de la Ambasada Rusiei la Sofia.

În ultimele 18 luni, Bulgaria a expulzat șase diplomați ruși, inclusiv un atașat militar, sub suspiciunea de spionaj, lucru ce a dus la răcirea relațiilor diplomatice în mod tradițional strânse între această țară membră NATO și UE și Moscova.

„Încă o dată ar putea fi necesar să declarăm indezirabili diplomaţi ruşi. Iar în ceea ce priveşte operaţiunea de ieri, mă adresez din nou superiorilor lor să înceteze spionajul în Bulgaria”, a spus Borisov în timpul unei deplasări în oraşul Silistra din nord-estul ţării.

Citește și:

Bulgaria: Oficiali din Ministerul Apărării și Serviciile de Informații, acuzați de spionaj în favoarea Rusiei / Sofia acuză cea mai mare rețea de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial