Un procuror turc a cerut vineri până la patru ani de închisoare împotriva a patru colaboratori ai săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo, pe care îl acuză că l-a „insultat” pe președintele Recep Tayyip Erdogan într-o caricatură publicată anul trecut, potrivit agenției turce Anadolu.

Caricatura cu Erdogan in Charlie HebdoFoto: Hotnews

Publicarea acesteia în octombrie a stârnit furia lui Erdogan pe fondul tensiunilor diplomatice sporite între Ankara și Paris, scrie AFP.

Înalți oficiali turci au condamnat caricatura de pe prima pagină a publicației franceze care îl înfățișează pe Erdogan în lenjerie intimă, tolănit pe un fotoliu, ridicând tunica unei femei care poartă văl și ține în mână o tavă cu două pahare.

Aceștia au susținut că inițiativa celor de la Charlie Hebdo este o ”tentativă dezgustătoare” de a răspândi ”rasismul cultural și ura”. Ulterior, potrivit Reuters, presa de stat a relatat că procurorii turci au lansat o investigație cu privire la conducerea publicației.

"Cetățenii noștri nu ar trebui să aibă niciun dubiu că vom lua toate măsurile din punct de vedere juridic și diplomatic împotriva caricaturii în cauză. Lupta noastră împotriva acestor acțiuni rău-intenționate, lipsite de respect și insultătoare va continua, cu rațiune, dar hotărâre”, au mai transmis oficialitățile.