Judecătorii turci au condamnat vineri doi foști șefi ai poliției și doi foști ofițeri de securitate la închisoare pe viață în dosarul uciderii jurnalistului turc de origine armeană Hrant Dink, a scris mass-media locală, potrivit France24.

HotNews.roFoto: Hotnews

76 de suspecți s-au confruntat cu acuzații, inclusiv cu eșecul de a descoperi complotul de ucidere a lui Hrant Dink, redactor-șef la ziarului turco-armean Agos.

Dink, un important promotor al reconcilierii dintre comunitățile turcești și armene, a fost împușcat de două ori în cap în fața biroului său din centrul Istanbulului, în ianuarie 2007.

Crima sa a aruncat comunitatea armeană a Turciei în doliu și a declanșat un proces extins care a durat peste un deceniu și care a implicat ofițeri de securitate care au fost acuzați că erau conștienți de complotul crimei, dar nu au acționat.

Principalul tribunal din Istanbul l-a condamnat pe fostul șef al poliției din oraș, Ramazan Akyurek, și pe fostul său adjunct Ali Fuat Yilmazer la închisoare pe viață pentru „crimă premeditată”, potrivit Agos.

Fostii ofițeri superiori ai ministerului de interne din Istanbul, Yavuz Karakaya și Muharrem Demirkale, au fost de asemenea închiși pe viață.

Ogun Samast, un tânăr naționalist în vârstă de 17 ani, a mărturisit crima și a fost condamnat la aproape 23 de ani de închisoare în 2011.

Ali Oz, fost comandant al ministerului de interne din regiunea Trabzon, de unde provenea atacatorul, a fost condamnat vineri la 28 de ani de închisoare.

Citește și:

Istanbul: Peste 10.000 de oameni au manifestat in memoria ziaristului turc de origine armeana Hrant Dink