Peste 10.000 de persoane s-au strans joi in centrul Istanbulului pentru a-i aduce omagiu ziaristului turc de origine armeana Hrant Dink, ucis in urma cu cinci ani de un tanar nationalist turc, si pentru a protesta dupa ce un tribunal a respins acuzatia de complot, scrie AFP.

"Stat asasin, va trebui sa dai socoteala" si "Mana de mana impotriva fascismului", scandau manifestantii - peste 10.000, potrivit politiei, 20.000, potrivit televiziunilor - in fata birourilor saptamanalului bilingv turco-armean Agos. Pe doua mari bannere scria: "Nu uitam" si "Nu iertam".

Numerosi manifestanti purtau pancarte pe care scria in turca si armeana: "Suntem toti Hrant Dink, suntem toti armeni".

Hrant Dink a fost impuscat in cap de catre un tanar nationalist in varsta de 17 ani si a decedat in 19 ianuarie 2007 in fata birourilor Agos, o crima care a bulversat Turcia.

Autorul asasinatului, Ogun Samast, a fost condamnat in iulie la 23 de ani de inchisoare in timp ce instigatorul sau, Yasin Hayal, a fost condamnat la inchisoare pe viata.

Dar numerosi observatori sunt sceptici in privinta acestui ultim verdict, care a respins acuzatia de complot formulata de avocatii partii civile, care reclamau o ancheta mai aprofundata asupra eventualelor ramificatii in cadrul aparatului de stat.

Insusi premierul Recep Tayyip Erdogan si-a exprimat nemultumirea fata de verdict.

"Constat (...) insatisfactia constiintei opiniei publice", a spus Erdogan, la televiziunea Kanal D.

"Exista asteptari foarte diferite. Este posibil sa impartasim unele dintre aceste asteptari, dar nu pot sa ader la intregul lor", a adaugat el, subliniind ca este vorba de o prima sentinta care poate fi atacata in apel.

Joi, presedintele turc Abdullah Gul a cerut o justitie echitabila.

Dink a militat pentru reconcilierea dintre turci si armeni dar nationalistii nu au acceptat folosirea termenului de genocid pentru masacrul armenilor in perioada Imperiului Otoman.