Premierul scoțian Nicola Sturgeon a afirmat că va susține un al doilea referendum pentru independență al Scoției dacă partidul său va câștiga alegerile parlamentare din vară, relatează Euractiv.

Nicola SturgeonFoto: Jane Barlow / PA Images / Profimedia

„Va exista un al doilea referendum de independență dacă scoțienii votează pentru un al doilea referendum pentru independență”, a declarat aceasta miercuri în fața parlamentului de la Edinburgh.

Sturgeon a supraviețuit săptămâna aceasta unei moțiuni de cenzură după o perioadă plină de turbulențe politice în care s-a aflat personal sub presiune din cauza modului în care guvernul a gestionat acuzațiile de hărțuire formulate împotriva predecesorului său.

Însă Sturgeon va conduce Partidul Național Scoțian (SNP) la alegerile programate pentru data de 6 mai după ce a fost absolvită de încălcarea codului de conduită ministerial.

Sturgeon, aflată la putere din 2014, a afirmat că scrutinul va fi o ocazie pentru ca oamenii să voteze asupra realizărilor sale, sondajele de opinie estimând că SNP va obține o majoritate în parlament, întărindu-și astfel campania pentru un nou vot pentru independență.

Scoțienii au votat împotriva independenței în 2014 dar SNP argumentează că retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, acțiune împotriva căreia majoritatea scoțienilor i s-au opus, a schimbat drastic calculele politice.

SNP a prezentat săptămâna aceasta planuri de a organiza un referendum până la sfârșitul lui 2023 însă este așteptat ca acesta să se întâmpine cu o rezistență puternică din partea guvernului de la Londra, care trebuie să îl aprobe.

Premierul Boris Johnson a exclus în mod repetat că va face acest lucru și a afirmat că un vot precum cel din 2014 trebuie să aibă loc odată într-o generație.

Acesta a declarat miercuri în fața unei comisii parlamentare a legislativului de la Londra că va respecta acel vot și că orice nou referendum ar fi „toxic și diviziv”.

Sturgeon, în vârstă de 50 de ani, se bucură de sprijinul scoțienilor în ceea ce privește gestionarea pandemiei de COVID-19 însă există semne că scandalul în care a fost implicat predecesorul și mentorul ei, fostul premier Alex Salmond, a tras în jos susținerea pentru independență.

Sondajele de opinie arată că în jur de jumătate din scoțieni ar fi în favoarea independenței în timp ce cealaltă jumătate sunt favorabili rămânerii în Regatul Unit.