Premierul britanic Boris Johnson a spus că referendumurile ar trebui să aibă loc doar o dată pe generație, această declarație fiind dată când a fost întrebat despre un nou scrutin pe tema independenței Scoției, transmite Reuters.

Boris JohnsonFoto: Captura YouTube

”Singurul lucru pe care vreau să-l spun, ținând cont de experiența mea nemijlocită în această țară, este că referendumurile nu sunt evenimente deosebit de vesele”, a spus Johnson duminică, la BBC.

”Ele nu au vreo deosebită forță de unificare în starea de spirit a națiunii, ar trebui ținute doar o dată pe generație”, a adăugat premirul britanic.

Ultimul referendum pentru independență a avut loc în 2014, când pentru secesiune au votat circa 1,6 milioane de scoțieni, în timp ce 2 milioane pentru rămânerea în Regatul Unit.

Premierul scoţian Nicola Sturgeon a declarat sâmbătă că speră ca Scoţia să obțină independenţa şi „să se alăture” apoi Uniunii Europene, subliniind că Brexit-ul s-a făcut contrar voinţei scoţienilor, care s-au opus în majoritate acestui pas la referendumul din 2016.

„Suferim acum un Brexit dur împotriva voinţei noastre, în cel mai prost moment posibil, în mijlocul unei pandemii şi al unei recesiuni economice”, a spus Nicola Sturgeon pe site-ul partidului său pro-independenţă SNP, la două zile de la ieşirea Marii Britanii din piaţa unică şi uniunea vamală