​Miliardarul și co-fondatorul lui Microsoft a fost iar în centrul speculațiilor în această lună, după apariția unor știri care spuneau că ar fi fost arestat în statul american Nebraska, informează Newsweek.

HotNews.roFoto: Hotnews

În jurul filantropului s-au țesut numeroase teorii ale conspirației – cea mai recentă fiind aceea că finanțează eforturi de „a bloca lumina Soarelui” pentru a combate schimbările climei, alta mai veche spunând că în copilărie ar fi primit lecții de informatică de la cântăreața Shakira.

Săptămâna aceasta, pe Twitter s-au înmulțit informațiile despre un articol care spune că o persoană numită Bill Gates a fost reținută de poliție ca urmare a unui „incident cu un cuțit”. Titlul articolului era „Bill Gates arestat în Nebraska într-un incident cu un cuțit”. A început să apară pe Twitter pe 12 martie, cea mai recentă distribuire fiind de luni, 22 martie.

Povestea a fost distribuită și pe platforma de mesaje de știri Fark.com pe 9 martie, cu titlul satiric „Nebunul Bill Gates, arestat cu un cuțit și amenințând să implanteze microcipuri trecătorilor”, aluzie la o altă teorie a conspirației care pretinde fără argumente că Bill Gates este în spatele unui complot de implantare a microcipurilor odată cu vaccinurile COVID.

Unii utilizatori ai Fark l-au asociat în glumă arestării pe co-fondatorul lui Microsoft. Unul a scris: „Se apăra cu cuțitul de un atac sau reinstala Windows ME?”, aluzie la sistemul de operare lansat în anul 2000, cunoscut ca Windows Millenium Edition.

Tweeturile trimiteau la un articol al agregatorului de știri News Break, care cita stația de radio KCRR 97,7 din Cedar Falls, Iowa. Titlul era „Bill Gates, arestat în Nebraska după un incident cu un cuțit.” Știrea fusese difuzată de KCRR 97,7 pe 11 martie, citând canalul media KLKN care transmisese știrea originală pe 9 martie.

KLKN informase că un bărbat de 39 de ani identificat ca fiind Willie Gates Jr. fusese reținut de poliția din Lincoln spre ora 1 noaptea pe 9 martie și era acuzat că amenințase o femeie de 68 de ani că o „taie” cu un cuțit de 20 cm.

Tot pe 9 martie, ziarul „Lincoln Journal Star”, citându-l pe ofițerul de poliție Luke Bonkiewicz, scrisese că Willie Gates Jr. fusese arestat fiind bănuit de amenințări teroriste și uz de armă letală. Un al treilea canal local de media, KOLN, informase că numele complet al suspectului era Willie Gates Jr. și publica fotografia făcută la Lincoln Police Department.

News Break este un agregator de știri cu o aplicație pentru mobil disponibilă pe Google Play Store și iOS App Store. Pagina sa de internet spune: „Acoperim cele mai relevante și de impact știri și informații, oriunde te-ai afla și lucra în țară.”

Newsweek este partener cu News Break. Printre miile de parteneri se numără Samsung, CBS LOcal Audible, The Boston Globe, se mai spune.

Conform lui Crunchbase, un catalog de companii, News Break este „un agregator de știri care oferă știri locale relevante” folosind inteligență artificială. În postarea legată de știrea de la stația de radio KCRR 97,7, News Break a inserat și o fotografie a miliardarului Bill Gates, probabil în mod automat.

Newsweek a solicitat comentarii de la News Break.

Totuși, co-fondatorul lui Microsoft chiar a fost arestat, dar în 1977 de poliția din Albuquerque, New Mexico, după încălcarea regulilor de circulație. Fotografia de la secția de poliție îl arăta zâmbind.

Concluzia: Fals

Miliardarul Bill Gates nu a fost arestat în legătură cu incidentul din Nebraska. Un bărbat numit Willie Gates Jr. a fost reținut de ofițeri de la Lincoln Police Department pe 9 martie 2021 pe baza multor acuzații. (N. red: Și dacă Willie Gates Jr. se dovedește a fi un fiu nelegitim al lui Bill Gates cu Shakira?)

Citește și: