Sri Lanka va interzice purtatul burka și va închide peste 1.000 de școli islamice din țară ca parte a ultimei serii de măsuri menite să combată extremismul islamist, relatează CNN.

Femei musulmane purtand burkaFoto: Eve Hannah / Alamy / Profimedia Images

Sarath Weerasekera, ministrul pentru siguranță publică din Sri Lanka, a semnat vineri un document care vizează introducerea interdicției, aceasta urmând să fie aprobat de către guvern.

„Mai demult femeile noastre și fetele noastre musulmane nu purtau niciodată burka” a declarat Weerasekera în cadrul unei conferințe de presă susținute sâmbătă.

„Este un simbol al extremismului religios care a apărut recent. O vom interzice cu siguranță”, a adăugat acesta.

Purtarea burka a fost interzisă temporar în țara majoritar budistă în 2019 după o serie de atacuri cu bombă de Paște care au ucis peste 270 de persoane și au rănit alte 500 în biserici și hoteluri.

Serviciile de informații din Sri Lanka au afirmat în zilele care au urmat atentatelor teroriste că atacatorii sinucigași au avut legături clare cu ISIS.

Liderul grupării care le-a efectuat, Zahran Hashim, era un cleric islamist radical, cunoscut autorităților și comunității musulmane.

Weerasekera a anunțat de asemenea că intenționează să închidă peste 1.000 de școli musulmane despre care afirmă că încalcă programa națională de învățământ.

„Nimeni nu poate deschide o școală și să îi învețe ce vrea pe copii”, a declarat acesta.

Anul trecut guvernul din Sri Lanka a ordonat incinerarea victimelor COVID-19, o măsură căreia musulmanii i s-au opus întrucât aceștia își îngroapă morții. Măsura a fost suspendată la începutul acestui an după ce a fost criticată de Statele Unite și organizații internaționale pentru drepturile omului.

REFERINȚĂ: