Presupusul lider al grupării militante despre care autoritățile afirmă că este responsabilă pentru atentatele sinucigașe din Sri Lanka a murit în cursul atacului asupra hotelului Shangri-La, unul din cele șase hoteluri și biserici vizate de atacatori, au transmis autoritățile.

HotNews.roFoto: Hotnews

Poliția a comunicat pe Twitter că Mohamed Zahran, liderul grupării militante National Towheed Jamaat, cunoscut pentru discursul extremist pe rețelele de socializare, a murit în cursul unuia din cele nouă atacuri sinucigașe, informează agenția de știri The Associated Press, citată de Mediafax.

De asemenea, poliția a precizat că l-a arestat pe adjunctul liderului grupării.

Rețeaua extrremistă Stat Islamic a revendicat atacurile teroriste din Sri Lanka, ce au vizat mai multe biserici și hoteluri. Atentatul a fost revendicat printr-un anunț postat pe site-ul agenției AMAQ, afiliată rețelei Stat Islamic, fără a prezenta inițial dovezi.

Premierul Australiei a declarat că s-a confirmat faptul că atacatorii din Sri Lanka au primit sprijin din partea rețelei teroriste Stat Islamic, care a revendicat atacurile, distribuind înregistrări cu Zahran și alții jurând credința califatului.

Anchetatorii au stabilit că atacatorii au fost pregătiți de un individ cunoscut drept "Army Mohideen", iar ședințele de pregătire militară s-au desfășurat în străinătate, dar și în unele locuri din estul statului Sri Lanka.

Poliția din Sri Lanka caută 140 de persoane suspectate de implicare în atacurile teroriste

Președintele din Sri Lanka, Maithripala Sirisena, a declarat vineri că poliția caută 140 de persoane suspectate că ar avea legătură cu organizația teroristă Stat Islamic, care a revendicat atentatele teroriste de duminică, relatează Mediafax citând Reuters.

Oamenii din Sri Lanka au fost îndemnați să se roage acasă vineri și să nu se apropie de biserici sau moschei, în contextul în care serviciile de informații au avertizat că alte atentate ar putea avea loc.

Ambasada Statelor Unite în Sri Lanka a îndemnat de asemenea să se evite lăcașurile de cult pe durata weekendului.

Inițial, autoritățile au anunțat că cel puțin 359 persoane au murit în urma atacurilor teroriste care au vizat trei hoteluri și trei biserici din oraşele Colombo, Negombo şi Batticaloa. Ulterior, bilanțul atentatelor a fost revizuit în scădere, la „aproximativ 253 de morți”.