Israelul a bombardat cel puțin 12 nave ce se îndreptau către Siria în ultimii doi ani, majoritatea acestora transportând petrol din Iran, scrie The Guardian.

Tanker petrolierFoto: www.richard-seaman.com

Atacurile au inclus și plasarea de mine navale în Marea Roșie și alte regiuni ale lumii, potrivit mai multor oficiali americani și regionali citați de Wall Street Journal.

Dacă vor fi confirmate, informațiile sugerează deschiderea unui nou front în conflictul dintre Tel Aviv și Teheran.

Israelul a realizat sute de operațiuni de bombardare împotriva forțelor iraniene și ale aliaților săi în Siria învecinată însă până acum nu a dezvăluit bombardamente pe mare.

Oficialii israelieni nu comentează de obicei despre presupuse acțiuni militare și nu au confirmat informația publicată de WSJ.

O parte a atacurilor navale au vizat transporturi de arme iraniene în regiune, potrivit aceleiași surse.

De asemenea au fost vizate transporturi de petrol „pe fondul îngrijorărilor că profiturile din vânzarea de produse petroliere sunt folosite pentru a finanța extremismul din Orientul Mijlociu”, potrivit surselor WSJ.

Atacurile nu au scufundat niciun petrolier dar au forțat cel puțin două să se întoarcă în Iran.

Autoritățile de la Teheran nu au oferit comentarii asupra informației.

Dezvăluirile vin după două incidente recente în care au fost implicate petroliere și care au dus la escaladarea tensiunilor dintre cele două țări.

Luna trecută a avut loc o explozie pe o navă sub pavilion israelian în Golful Oman. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a învinuit Teheranul pentru incident, afirmând că:

„Iranul este cel mai mare inamic al Israelului. Sunt hotărât să pun capăt acestui lucru. Îl lovim în întreaga regiune”.

Autoritățile de la Teheran au respins acuzația.

Israelul a anunțat de asemenea că o deversare recentă de petrol care a provocat o calamitate ecologică la coasta sa mediteraneană a fost cauzată de un petrolier care transporta produse petroliere înspre Siria.

Ministrul israelian al mediului, Gila Gamliel, a acuzat că incidentul a fost premeditat, catalogându-l drept o formă de „terorism ecologic”. Însă acuzația a fost în mare parte respinsă de alți oficiali care au afirmat că scurgerea a fost un accident.

Nu există informații sau dovezi care să sugereze că petrolierul ar fi fost lovit de unul din atacurile israeliene prezentate de WSJ.

Autoritățile israeliene își coordonează adesea atacurile cu Statele Unite sau cel puțin își informează aliatul american însă acestea sunt tot mai îngrijorate că noua administrație democrată de la Casa Albă va avea o abordare mai puțin fermă față de Iran decât cabinetul republican al fostului președinte Donald Trump.

Președintele Biden intenționează să reșapeze acordul nuclear iranian semnat în 2015 între Teheran și marile puteri și denunțat de administrația Trump, o mutare căreia Israelul i se opune întrucât consideră Iranul un „regim terorist”.

Citește și: