Danemarca vrea să interzică donațiile de la persoane, organizații și autorități suspectate de extremism care ar putea radicaliza musulmanii din această țară, relatează Euractiv.

Musulmani in DanemarcaFoto: OJPhotos / Alamy / Profimedia Images

Legea inițiată de guvernul social-democrat va intra în vigoare de săptămâna viitoare după ce a fost adoptată cu o largă majoritate de către parlament.

„Există forțe extremiste în străinătate care încearcă să întoarcă cetățenii musulmani împotriva Danemarcei și să scindeze societatea”, a declarat ministrul pentru imigrație Mattias Tesfaye.

„Mass-media daneză a scris de numeroase ori în ultimii ani despre cum moschei daneze primesc milioane de la, de exemplu, Orientul Mijlociu. Acest lucru va fi combătut de guvern”, a adăugat acesta.

Serviciul de imigrații al țării va constitui o echipă de lucru însărcinată cu identificarea entităților ale căror donații ar putea alimenta extremismul. Lista va fi evaluată iar apoi prezentată ministrului pentru imigrație și integrare.

Este așteptat ca primele nume de pe listă să fie publicate până la sfârșitul acestui an. Persoanele fizice și juridice vor fi incluse pe listă pentru patru ani cu posibilitatea de prelungire pentru încă patru.

Noua lege va interzice donațiile mai mari de 10.000 de coroane daneze (aproximativ 1.400 de euro) de la persoanele de pe lista neagră. Donațiile mai mari decât această sumă vor putea fi confiscate sau returnate donatorului.

Noua legislație extinde și înăsprește o lege din 2019 care a interzis guvernelor și autorităților străine să finanțeze instituțiile religioase din Danemarca.

Legea din urmă cu doi ani a fost adaptată după creșterea îngrijorărilor legate de finanțarea a două moschei de către Turcia și după ce Qatar donase 100 de milioane de pentru construirea unei noi moschei în Rovsingsgade.

Citește și: