Senatul american a votat miercuri confirmarea judecătorului Merrick Garland ca procuror general al Statelor Unite, relatează Business Insider.

Merrick Garland, procurorul general al SUAFoto: CNP/AdMedia / Sipa Press / Profimedia

Confirmarea a fost votată cu sprijin bipartizan, Garland primind 70 de voturi pentru și doar 30 împotrivă în Senatul în care atât democrații cât și republicanii dețin 50 de mandate.

Președintele Joe Biden l-a nominalizat în 7 ianuarie pe Garland să conducă Departamentul de justiție (DOJ), afirmând într-un comunicat că acesta și alți procurori nominalizați reflectă „angajamentul profund [al lui Biden] de a reafirma Departamentul de justiție drept un stâlp al independenței și integrității și asigurând că procurorul general și echipa sa sunt avocații poporului american - nu firma de avocați a președintelui”.

Garland a declarat în timpul audierii sale de către Comitetul juridic al Senatului că se va asigura că DOJ va respecta domnia legii astfel încât „legile țării noastre să fie aplicate corect și cu fidelitate și ca drepturile tuturor americanilor să fie respectate”.

Fostul judecător federal va avea de gestionat mai multe cazuri amplu mediatizate, printre acestea numărându-se insurecția mortală din 6 ianuarie de la Dealul Capitoliului, imigrația și investigația privind declarațiile fiscale ale lui Hunter Biden, fiul președintelui democrat.

Garland și-a luat angajamentul în timpul audierilor că insurecția de la Capitoliu va fi „prima prioritate” a sa ca procuror general.

„Dacă voi fi confirmat voi superviza urmărirea penală a supremațiștilor albi și a altora care au luat cu asalt Capitoliul în 6 ianuarie - un atac monstruos care a încercat să perturbe unul dintre elementele fundamentale ale democrației noastre: transferul pașnic de putere către noul guvern ales”, a declarat acesta la momentul respectiv.

În martie 2016, președintele de atunci Barack Obama l-a nominalizat pe Garland să ocupe locul lăsat vacant la Curtea Supremă de stingerea din viață a fostului judecător conservator Antonin Scalia.

Însă liderul senatorilor republicani, care la momentul respectiv controlau senatul, Mitch McConnell, a refuzat audierea lui Garland, afirmând că succesorul lui Scalia ar trebui nominalizat de câștigătorul alegerilor prezidențiale din acel an și că nu este normal ca un judecător să fie nominalizat la Curtea Supremă în an electoral.

Acțiunea sa a reaprins critici puternice anul trecut după ce senatorii republicanii au confirmat-o pe judecătoarea Amy Coney Barrett pentru Curtea Supremă cu doar o săptămână înainte de alegerile prezidențiale, numeroși politicieni democrați, analiști independenți și membri ai mass-media acuzându-i de ipocrizie.

Citește și: