Mii de susținători ai opoziției au înconjurat parlamentul de la Erevan și blocat accesul în clădire marți pentru a cere din nou demisia premierului Nikol Pashinyan, relatează Euronews.

Proteste ArmeniaFoto: Asatur Yesayants / Sputnik / Profimedia Images

Pashinyan a respins cererile opoziției de a demisiona din cauza tratatului de pace încheiat în luna noiembrie a anului trecut care a pus capăt celor șase săptămâni de lupte puternice în regiunea Nagorno-Karabakh.

Tensiunile politice din Armenia au explodat după ce armata a cerut în urmă cu două săptămâni ca guvernul să demisioneze.

Pashinyan a refuzat și a catalogat solicitarea forțelor armate drept o „tentativă de lovitură de stat” și a ordonat eliberarea din funcție a șefului de stat major al armatei Onik Gasparyan.

Însă înlocuirea acestuia din funcție a fost blocată după ce președintele Armen Sarkissian a refuzat să semneze decretul, provocând amplificarea crizei.

Pashinyan s-a confruntat cu proteste tot mai numeroase după încheierea tratatului de pace intermediat de Rusia prin care Armenia a cedat teritoriu Azerbaidjanului susținut militar de Turcia.

Premierul armen în vârstă de 45 de ani, ajuns el însuși la putere în urma unor proteste masive de stradă din 2018 care au dus la demisia predecesorului său, a apărat acordul de pace, afirmând că a fost singura soluție de a preveni ocuparea întregii regiuni Nagorno-Karabakh de către armata azeră.

Nagorno-Karabakh se află în Azerbaidjan însă s-a aflat sub controlul etnicilor armeni din 1994 după încheierea unui război separatist susținut de Armenia.

Rusia a desfășurat în jur de 2.000 de soldați de menținere a păcii pentru a monitoriza respectarea acordului.

Citește și: