Uniunea Europeană va cere Statelor Unite să permită exportul de milioane de doze de vaccin AstraZeneca în Europa, în condițiile în care Bruxelles-ul se luptă să acopere lipsurile din campania de imunizare contra Covid-19, scrie Financial Times.

Vaccinuri AstraZenecaFoto: Eliano Imperato / AFP / Profimedia

Comisia Europeană intenționează să ridice această chestiune în discuțiile transatlantice ce urmează să aibă loc pe tema amplificării colaborării în lupta pandemiei de coronavirus, au declarat oficiali UE pentru publicația britanică.

Uniunea vrea, de asemenea, ca Washington-ul să asigure circulația liberă a ingredientelor esențiale pentru vaccinuri necesare producției din Europa, inclusiv pentru cele cu tehnologia mRNA.

Încercarea UE de a avea acces la producția de doze AstraZeneca din SUA vine în condițiile în care compania se luptă să atingă țintele de livrare în UE din primul trimestru, ținte deja reduse de problemele de fabricație din blocul comunitar.

AstraZeneca a spus și că intenționează să aducă în UE, din restul lumii, jumătate din cantitatea prognozată a fi livrată în trimestrul doi.

”Avem încredere că putem conlucra cu SUA pentru a ne asigura că vaccinurile produse sau îmbuteliate în SUA pentru acoperirea obligațiilor contractuale ale producătorilor de vaccinuri cu UE vor fi onorate în totalitate”, a spus Comisia European pentru FT.

Mutarea pe care o face UE vine după ce, săptămâna aceasta, Italia și Comisia Europeană au blocat un transport de doze AstraZeneca spre Australia. Franța a declarat vineri că ar putea urma exemplul Italiei și să blocheze exporturile de vaccin Covid-19.