Comisia Europeană a blocat exportul vaccinului anti-Covid produs de AstraZeneca în Italia și care era destinat Australiei, după ce producătorul a eșuat în a respecta angajamentele contractuale cu UE, relatează Reuters, citând două surse.

Vaccinul AstraZenecaFoto: Prabin Ranabhat/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

UPDATE Uniunea Europeană plănuiește să-și extindă mecanismul de autorizare a exporturilor pentru vaccinurile anti-Covid până la finalul lunii iunie, în timp ce acesta urmează să expire la sfârșitul lui martie, după acest caz.

Sursele spun că AstraZeneca a cerut permisiunea Italiei de a exporta 250.000 de doze de la fabrica sa din Agnani, în apropiere de Roma.

Potrivit Financial Times, Italia a blocat livrarea vaccinului anti-Covid produs de Oxford/AstraZeneca, în prima intervenție de când UE a introdus noi reguli privind livrarea vaccinurilor în afara blocului comunitar.

Roma a decis astfel să împiedice exportul a 250.000 de doze ale vaccinului, au spus oficiali, în timp ce Uniunea încearcă să păstreze vaccinul produs în UE în interiorul blocului.

Italia a notificat Bruxelles-ul cu privire la propunerea sa de decizie la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul regimului UE de transparență a exporturilor vaccinului.

Mișcarea amenință să crească și mai mult tensiunile globale cu privire la aprovizionarea cu vaccin după ce aliații UE s-au opus introducerii regimului de exporturi.

Potrivit acestui regim controversat anunțat de Comisia Europeană la sfârșitul lui ianuarie, producătorii de vaccin cu baza în UE trebuie să ceară autorizație de la guvernul național unde se produce vaccinul lor anti-Covid înainte de a-l exporta în afara UE.

Schema a făcut parte din răspunsul Bruxelles-ului, după ce AstraZeneca a recunoscut că nu va reuși să respecte obiectivele pentru livrarea vaccinului către UE, provocând suspiciunile UE că producția a fost expediată în altă parte.

Citește și: