De la rățușca cea urâtă la prințul mai puțin fermecător al vaccinurilor anti-Covid. Cum și-au schimbat liderii statelor UE opinia despre vaccinul AstraZeneca

de N.O.     HotNews.ro
Sâmbătă, 27 februarie 2021, 18:12 Actualitate | Coronavirus


Vaccinul AstraZeneca
Foto: Prabin Ranabhat/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
După ce s-au luptat cu AstraZeneca în legătură cu întârzierile în livrări și chiar au pus la îndoială eficacitatea vaccinului său anti-Covid-19, țările UE văd cum stocurile vaccinului produs de companie se adună - neutilizate, relatează Financial Times.

Până vineri, Franța a administrat 16% din cele 1,1 milioane de doze din vaccinul cu două administrări pe care l-a primit în prima tranșă la începutul lunii februarie, potrivit datelor ministerului sănătății.

Până joi, Germania a administrat puțin peste o cincime din cele 1,45 milioane de doze, aproximativ aceeași proporție ca Italia, care a primit peste 1 milion de doze. Spania a folosit puțin sub o treime dintr-un total de 808.000 de doze până vineri.

Situația a determinat mai mulți lideri europeni să discute despre vaccinul Oxford / AstraZeneca în ultimele zile, un oficial al ministerului francez al sănătății solicitând chiar o „campanie de reabilitare colectivă” pentru a îmbunătăți reputația.

Cancelarul german Angela Merkel a recunoscut că există „o problemă de acceptare a vaccinului AstraZeneca în acest moment” care încetinește derularea imunizării cu vaccinul companiei. Într-un interviu acordat joi ziarului Frankfurter Allgemeine, ea i-a îndemnat pe oameni să păstreze o minte deschisă cu privire la aceasta: „Toate autoritățile ne spun că putem avea încredere în acest vaccin”.

Tonul este o schimbat față de acum câteva săptămâni în urmă, când politicienii europeni s-au angajat într-o luptă amară cu AstraZeneca cu privire la livrările sale și când președintele francez Emmanuel Macron a sugerat că vaccinul este „cvasi-ineficient” pentru persoanele în vârstă. Acum, că au doze, totuși, guvernele UE se confruntă cu un public sceptic, pe lângă provocările logistice și restricțiile proprii.

Experții din domeniul sănătății au avertizat că derularea deja lentă a vaccinării pe continent ar putea fi îngreunată și mai mult dacă ”absorbția” vaccinului companiei anglo-suedeze nu este îmbunătățită.

UE a inoculat doar 6,82 la 100 de persoane până vineri, comparativ cu 28,6 în Marea Britanie, 20,4 în SUA și 91 în Israel, potrivit Our World in Data.

Principalul motiv pentru acceptarea mai scăzută a vaccinului Oxford / AstraZeneca a fost o alegere de politică făcută de multe țări pentru a restricționa utilizarea acestuia pentru persoanele în vârstă, până când vor fi disponibile mai multe date despre eficacitatea acestuia.

În Franța, acest lucru a însemnat că vaccinul este oferit numai persoanelor cu vârste cuprinse între 50 și 64 de ani cu comorbidități și lucrătorilor din domeniul sănătății, în timp ce Spania a recomandat să nu fie utilizat persoanelor cu vârsta peste 55 de ani. Germania și Italia oferă vaccinul tuturor celor cu o vârstă de sub 65 de ani.

România vaccinează doar persoanele sub 55 de ani cu AstraZeneca.

Experții din domeniul sănătății spun că titlurile negative au afectat reputația vaccinului, consolidând percepția că este o opțiune mai puțin bună față de vaccinurile BioNTech / Pfizer și Moderna, care se bazează pe așa-numita tehnologie ARN mesager și au rate de protecție mai mari.

Un studiu care sugerează că vaccinul AstraZeneca a fost mai puțin eficient împotriva variantei care a apărut în Africa de Sud a determinat sindicatele lucrătorilor din domeniul sănătății din mai multe țări europene să solicite ca membrii lor să primească vaccinurile pe bază de ARNm.

Vaccinul Oxford / AstraZeneca a demonstrat o eficacitate cuprinsă între 62 și 70% în studiile clinice de anul trecut. În timp ce vaccinurile BioNTech / Pfizer și Moderna au o eficiență de peste 90%.

Dar toate oferă o protecție aproape completă împotriva spitalizării și a deceselor.

„Nu am nimic împotriva vaccinului AstraZeneca”, a spus Jérôme Marty, care conduce un sindicat al medicilor francezi. „Dar lucrătorii din domeniul sănătății sunt adesea expuși la încărcături virale mari în spital, astfel încât au nevoie de cele mai eficiente vaccinuri pe care le avem”.

În Franța, care are de ani de zile cea mai mare ezitare din lume în fața vaccinurilor, au fost știri că lucrătorii din spitale au pierdut ture și au suferit efecte secundare puternice, cum ar fi febră și dureri musculare, după ce au fost inoculați cu vaccinul Oxford / AstraZeneca.

Adesea, persoanele mai tinere suferă astfel de efecte secundare după vaccinul AstraZeneca, deoarece sistemul lor imunitar are un răspuns mai puternic decât persoanele în vârstă, spun experții în sănătate.

La câteva săptămâni după comentariile de respingere ale președintelui francez cu privire la vaccin, dr. Alain Fischer, consilier de vârf din Franța, a spus că ”pentru motive pe care le găsesc nedrepte, acest vaccin a primit o reputație relativ proastă în presă”.

„Este eficient. Este sigur. Ar trebui să fie folosit fără să te gândești de două ori și fără întârziere.”

Fischer s-a referit, de asemenea, la rezultatele unui nou studiu din Scoția, care nu a fost încă evaluat de către colegi, arătând că vaccinul Oxford / AstraZeneca a redus riscul de spitalizare după vaccinarea cu o singură doză.

„Dacă ar fi confirmate, aceste rezultate ar fi o veste excelentă”, a spus el, și ar putea determina Franța să extindă utilizarea la cei cu vârsta de peste 65 de ani.

Problemele logistice din Franța au însemnat, de asemenea, că medicii au început să inoculeze pacienți doar în această săptămână.

Spania revizuiește noi date în mod continuu pentru a decide dacă se modifică restricțiile de vârstă pentru vaccin. Oficialul ministerului sănătății, Silvia Calzón, a declarat joi: „Așteptăm să existe mai multe dovezi, astfel încât să putem lua o decizie cu toate garanțiile”.

Chiar și Macron s-a convertit. "Având în vedere cele mai recente studii științifice, eficacitatea vaccinului AstraZeneca a fost dovedită", a spus el după o întrunire virtuală a liderilor UE.

„Dacă acesta este vaccinul care mi se oferă, îl voi lua, desigur.”Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18382 vizualizari

 • -22 (40 voturi)    
  Si in Romania oamenii refuza AstraZeneca (Sâmbătă, 27 februarie 2021, 18:51)

  Kivek [utilizator]

  doar cei care nu au acces la informatie sunt pacaliti de autoritati sa se vaccineze cu acest vaccin expirat.

  cea mai mare farsa e insa pt Britanicii care s-au laudat ca ei se vaccineaza cel mai mult din toata Europa...da, dar cu un vaccin ineficiet

  TEAPA
  • 0 (4 voturi)    
   Ineficient la ce?? (Duminică, 28 februarie 2021, 5:30)

   Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   Doar 5% dintre cei bolnavi dezvolta o forma grava de covid..
  • -3 (5 voturi)    
   Asa este (Duminică, 28 februarie 2021, 7:58)

   Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   dar ma intreb de unde s-au adunat atatea minusuri pentru tine,Kvek?Cred ca se pot introduce de redactie,cand nu le convine un comentariu.Am facut eu print screen la un comentariu care avea 6 voturi si 4 minusuri ca apoi,dupa o zi sa gasesc acelasi comentariu cu 5 minusuri din tot atatea voturi.Funny!
 • -8 (38 voturi)    
  ///// (Sâmbătă, 27 februarie 2021, 19:05)

  GemstonePig [utilizator]

  In absolut toate tarile europene regii presedintii primministri ministri parlamentari servicii secrete si mai putin secrete ”specialii” s-au vaccinat cu pfizer sua moderna. Pentru restul a ramas restul de pfizer si camioane de varza-zevzeca. Dar sigur sigur este bun pentru ca spun toti politicienii lucrul asta si politicienii nu mint niciodata.
 • -15 (23 voturi)    
  Adenovirus AstraZeneca Johnson Johnson= (Sâmbătă, 27 februarie 2021, 19:28)

  xolv [utilizator]

  apa de ploaie
  • +10 (18 voturi)    
   Habar nu ai despre ce vorbesti ! (Sâmbătă, 27 februarie 2021, 21:18)

   Valtran [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   In Scotia, dupa prima doza :

   Conform sciencemediacentre.org

   Prof Sheila Bird, Formerly Programme Leader, MRC Biostatistics Unit, University of Cambridge, said

   “For Pfizer/BioNTech, vaccine effectiveness (VE) for reducing COVID-19 hospitalizations peaked at 28-34 days after Dose 1 at 85% (95% CI: 76 to 91); thereafter reduced to 66% (95% CI: 57 to 76) at 35+ days after Dose 1.  Coincidentally, this reduction is precisely the policy-relevant 20% reduction in VE for COVID-19 hospitalizations that the NIHR research-call is framed to detect by means of randomization to interval between 1st and 2nd doses.

   “For the Oxford/AstraZeneca vaccine, which in Scotland was used predominantly in those aged 80+ years and available only since 4 January, VE at 28-34 days after Dose 1 for reducing COVID-19 hospitalizations was estimated at 94% (95% CI: 73 to 99).  The later start means that the current analysis cannot yet estimate Oxford/AstraZeneca’s VE at 35+ days after Dose 1.

   The Herald :

   Data on vaccine effect was gathered between 8 December and 15 February. During this period, 1.14 million vaccines were administered and 21 per cent of the Scottish population had received a first dose based on Scottish Government prioritisation.
   The Pfizer vaccine has been received by some 650,000 people and 490,000 have had the Oxford-AstraZeneca vaccine.
 • +6 (16 voturi)    
  Si AZ au partea lor imensa de vina (Sâmbătă, 27 februarie 2021, 20:52)

  adi_69 [utilizator]

  Cand analizezi si spui care e doza recomandata de vaccin si apoi la testare gresesti grosolan si dai la niste mii de subiecti doza injumatatita si observi ca de fapt aceasta este mult mai eficienta... Sau faci teste doar pana la 55 de ani, cand una din principalele grupe de risc sunt batranii. Care te astepti sa fie reactia? Marele lor avantaj este pretul de peste 10 ori mai ieftin ca celelalte 2 si conditiile foarte lejere de transport si depozitare.
  Dar oare Israel or fi tampiti ca vaccineaza doar cu Pfizer?
  • +5 (7 voturi)    
   La 14.12.2020 (Sâmbătă, 27 februarie 2021, 22:28)

   Valtran [utilizator] i-a raspuns lui adi_69

   Au fabricat o parte din doze in Italia.

   "The Italian manufacturers used a different technique to Oxford to check the concentration of the vaccine - effectively how many viral particles are floating in each dose. When the Oxford scientists used their method, it appeared that the Italian vaccine was double strength. What to do? Calls were made to the medical regulators. It was agreed that volunteers should be given a half measure of the vaccine, on the basis that it was likely to equate to something more like a regular dose. This was partly a safety issue - they preferred to give them too little rather than too much.

   But after a week, the scientists became aware that something unusual was going on. The volunteers were getting none of the usual side-effects - such as sore arms or fever. About 1,300 volunteers had only received a half-dose of the vaccine, rather than a full one. The independent regulators said the trial should continue and that the half-dose group could remain in the study.

   The Oxford team bristle at any suggestion that there was a mistake, error, call it what you will. Perhaps the most accurate characterisation is that the volunteers were inadvertently given a lower dose. In months to come, they would be the stellar group in terms of vaccine efficacy.


   Perhaps the main area of debate will be over older adults. There isn't much efficacy data yet from older age groups, since seniors were recruited later. This information will come. There is clear evidence however that the immune response to the vaccine does not decline with age, as it does against other vaccines like flu. This suggests, but doesn't prove, that the jab will offer protection in the elderly.


   https://www.bbc.co.uk/news/health-55308216

   Din 14.12.2020
 • -6 (20 voturi)    
  Ratustele urate (Sâmbătă, 27 februarie 2021, 21:36)

  RoyPeters [utilizator]

  chiar monstruoase, sunt numai Sputnik V rusesc si Sinovacul (si toate celelalte chinezesti) care, indiferent daca sunt foarte eficiente, sunt de fapt proaste, inselatoare etc.,

  Restul sunt superbe, exceptionale, fantastice, incredibile etc., asa cum s-a decis si trebuie executat ;)
 • -4 (24 voturi)    
  Toti asteapta (Sâmbătă, 27 februarie 2021, 21:51)

  unins [utilizator]

  sa treaca timpul si sa vada ce se intampla cu cobaii.
  • +2 (8 voturi)    
   tinerete fara batranete (Duminică, 28 februarie 2021, 0:31)

   rmos [utilizator] i-a raspuns lui unins

   pai o sa tot astepte, o sa imbatraneasca si o sa moara asteptand ... teste pe oameni cu vaccinuri de tip mrna se fac de peste 10 ani :)))))) asa, ca sa te mai luminezi putin, dupa un vaccin de acest tip poti sa faci in special reactii de tip alergic, in prima jumatate de ora (si apoi la 6 -12 ore al doilea atac dar mai usor), pot sa fie grave, anafilactice dar cu medici pregatiti se rezolva sau pot sa mai apara probleme cand intra in actiune imunitatea dobandita, poti sa dezvolti boli autoimune (dar asta se poate intampla si dupa infectare cu virusul) deci in 10 - 20 zile. asa ca asteptati voi mult si bine reactii care apar mai tarziu, de exemplu ani, nu o sa vedeti nimic. dar nu-i problema, nu strica sa asteptati :))))
   • -3 (9 voturi)    
    Da, m-ai luminat (Duminică, 28 februarie 2021, 10:48)

    unins [utilizator] i-a raspuns lui rmos

    pana m-ai băgat în ceața complet. Dacă „vaccinuri de tip mrna se fac de peste 10 ani„ poate ne spui de ce trebuie, de regula, mai mulți ani de teste și care sunt rezultatele? Poate ne explici de ce multe medicamente au fost retrase de la vanzare după ani de zile, (chiar zeci) în care s-au vândut, ca fiind sigure?

    PS Îți recomand sa transmiti și producatorilor acestor vaccinuri, revelatiile tale, ca ei nu le cunosc.
    • 0 (6 voturi)    
     ai o ceata densa (Duminică, 28 februarie 2021, 17:24)

     rmos [utilizator] i-a raspuns lui unins

     in capul tau ... pai ai pus numai intrebari penibile. acum, pe bune, chiar nu esti constient de asta? de exemplu: "Dacă „vaccinuri de tip mrna se fac de peste 10 ani„ poate ne spui de ce trebuie, de regula, mai mulți ani de teste și care sunt rezultatele?" cum adica de ce e nevoie de mai multi ani de teste? pai sunt anumite etape in producerea si aprobarea un unui vaccin. anumite etape pot sa fie mai lungi sau mai scurte in functie de anumiti factori. uite aici explicat foarte bine procesul, citeste si daca si dupa asta nu intelegi, atunci nu am ce sa-ti fac, e clar ca nu are nimeni cum sa te faca sa intelegi: https://www.nature.com/articles/s41586-020-2798-3
     apoi: "poate ne explici de ce multe medicamente au fost retrase de la vanzare după ani de zile, (chiar zeci) în care s-au vândut, ca fiind sigure?" pai e normal, medicina, ca orice domeniu avanseaza. nu exista medicament 100% sigur, absolut toate au riscuri . in cat timp sunt descoperite aceste riscuri? depinde de medicament, pot sa treaca zeci de ani. pentru ca noi nu suntem asa inteligenti ca tine :))). deci, un medicant pentru care raportul riscuri /beneficii este mare, este scos de pe piata. uite de exemplu aspirina .... se mai prescrie extrem de putin, exact din acest motiv. dar acestea sunt detalii greu de inteles de tine :)))
     si btw, uite asa ai aflat ca si tu, daca ai luat pana acum vreun medicament, ai fost cobai :)
     • -2 (6 voturi)    
      Întrebările mele (Duminică, 28 februarie 2021, 20:10)

      unins [utilizator] i-a raspuns lui rmos

      erau retorice, adresate cuiva presupus inteligent, ce intuieste răspunsurile, dar se vede treaba ca m-am înșelat.

      Vad ca esti inconsecvent și acum îmi dai dreptate când zici:
      „....in cat timp sunt descoperite aceste riscuri? depinde de medicament, pot sa treaca zeci de ani„

      ....lucru valabil si pentru acest vaccin!!!

      Adică exact ceea ce am spus eu: „Toti așteaptă sa treca timpul...” Tx.
      • -1 (1 vot)    
       mda (Luni, 1 martie 2021, 13:14)

       rmos [utilizator] i-a raspuns lui unins

       scuze, am uitat sa-ti spun ca articolul este in limba engleza si e evident ca tu nu o intelegi. dar nu-i problema, autorul vorbeste si germana, poti sa-l intrebi pe twitter, o sa-ti raspunda, face asta destul de des. asa ca o sa ai si tu in sfarsit raspuns la intrebarile "retorice". daca nici el nu e in stare sa te lumineze, eu cu atat mai putin! sau ... tu chiar nu vrei sa intelegi ceva! apoi, eu nu sunt "inconsecvent", doar ca se pare ca nu prea intelegi tu nimic din ce spun. noi folosim termeni de riscuri, adica probabilitati. iti repet, orice tratament are un risc nenul. se face o balanta riscuri/beneficii, in timp, aceasta balanta se schimba de obicei pentru toate medicamentele folosite. acest vaccin este construit pe o platforma testata peste 10 ani. dupa mintea ta, cat timp ar trebui sa asteptam, 20, 50, 100 de ani? asteapta tu! :))))
       in plus, "toti așteaptă sa treca timpul..." e o aberatie. care "toti" mai omule, pana acum au fost administrate deja sute de milioane de doze de vaccin de tip mrna si cererea este mult mai mare comparativ cu oferta. omule ... ai mari probleme, printre altele cu intelegerea sensurilor cuvintelor ....
       • 0 (0 voturi)    
        Văd ca se practica (Marţi, 2 martie 2021, 19:11)

        unins [utilizator] i-a raspuns lui rmos

        manipularea de tip Selecţia Observaţională ( Cherry Picking) și cenzura. Voi relua comentariul nepublicat:

        Am citit articolul din Nature și este foarte clar ca sustine afirmatiile mele:

        - „Traditional vaccine development is a lengthy process, and a development time of 15 years is common”
        ... dar,
        - „As a result, the first clinical trial of a vaccine candidate for SARS-CoV-2 began in March 2020”

        Tie ți se pare ca din martie 2020 pana azi sunt 15 ani?

        Și mai departe se spune:
        - ”Currently, several manufacturers have already started the commercial production of vaccines—at risk—without any results from phase III trials.”

        Cred ca știi sa citești, dar nu știu dacă poți înțelege (vezi ce zice A. Toffler despe astfel de oameni).
        Oricum, dai dovada de muuuulta credulitate și ca tine sunt mulți în lume. D`aia zicea Charles Bukowski ca “Problema lumii este ca oamenii inteligenti sunt plini de dubii, iar prostii plini de incredere”!
 • -4 (12 voturi)    
  Nu va mai fierbeti (Duminică, 28 februarie 2021, 8:50)

  Alex2016 [utilizator]

  Adevarul e ca toate vaccinurile astea sunt o mare smechereala. BigPharma a mirosit ca e rost de bani, a mesterit ceva repede pe genunchi si acum se scalda in miliarde de euro si dolari.
  Exista o pandemie - un fel de gripa ceva mai nasoala- dar "boala mortala" are un procent de vindecare cam de 97 % . Asa ca o privire spre cei ce au de cistigat din panica si dementa indusa prin "lupta impotriva pandemiei" face toti banii. Statele, serviciile si elitele birocratice si-au intarit controlul asupra populatiei, Big Tech si Big Bank si-au intreit cistigurile, iar Big Pharma 'ne salveaza' cu niste vaccinuri care fac de toate, doar revenirea la viata normala nu o asigura - toti specialistii miorlaie cum masca si distanta si restrictii se aplica si se vor aplica si pe mai departe dupa vaccinare. Deci efect real asupra vietilor, libertatilor, calatoriilor, socializarii, etc - fix zero barat. Un vaccin adevarat ar fi trebuit sa aiba ca efect imediat si clar renuntarea la restrictii, masti si celelalte masuri demente si opresive. Dar....nu va fi cazul. Ne vor bombarda in continuare cu panica, apocalipse , tulpini si masuri ca sa ne traim restul vietii ascunsi in case cu o punga pe cap. "cuiva" ii convine de minune...vezi cistigatorii pandemiei de mai sus.
  Ca ne intepam, ca nu ne intepam, psihoza globala anticorona va continua. E deja o religie auto-replicanta, oricine are o parere diferita e sosoaca, agent rus si asa mai departe, Hai cu minusurile
  • +1 (7 voturi)    
   haha (Duminică, 28 februarie 2021, 10:28)

   rmos [utilizator] i-a raspuns lui Alex2016

   mai copile, visezi cam mult si colorat :))) te plangi ca vaccinurile existente nu sunt "adevarate"? pai cine te opreste mai inteligentule sa faci tu un vaccin "adevarat"? hai, te rog, fa tu unul daca restul lumii nu este in stare! sau ... nu mai debita aberatii pe forumuri ...
   • -1 (1 vot)    
    ... (Luni, 1 martie 2021, 12:29)

    .......................... [utilizator] i-a raspuns lui rmos

    cred ca era vorba de vaccinurile anti-corona, nu de toate vaccinurile in general...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by