Statele Unite a suspendat tarifele de retorsiune impuse de administrația Trump asupra unor bunuri britanice, inclusiv asupra scotch whisky-ului, din cauza unei dispute de lungă durată privind subvențiile din industria aeronautică, relatează Reuters și BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Administrația Trump impusese tarife asupra unei game largi de produse importate din Uniunea Europeană, printre acestea numărându-se produse alimentare, vinuri, băuturi spirtoase - printre care și whisky-ul produs în Scoția (scotch).

Marea Britanie a fost implicată în disputa dintre Washington și Bruxelles ca fostă membră a Uniunii Europene.

De asemenea, Airbus, compania franceză despre care SUA susține că primește subvenții care încalcă regulile comerciale internaționale și dezavantajează concurenții americani precum Boeing, își construiește o parte a componentelor în Marea Britanie.

„Regatul Unit și Statele Unite au convenit o suspendare de patru luni a tarifelor pentru a ameliora povara asupra industriei și pentru a face împreună un pas curajos înspre rezolvarea celei mai vechi dispute de la Organizația Mondială a Comerțului”, afirmă un comunicat comun al Washingtonului și Londrei.

„Acest lucru ne va permite să ne concentrăm asupra negocierii unei înțelegeri echilibrate cu privire la dispute și să începem să abordăm provocările serioase reprezentate de noi actori pe piața aviației civile din țări care nu au economii libere, precum China”, adaugă comunicatul.

Clay McConnell, purtătorul de cuvânt al Airbus, a salutat decizia de a suspenda ceea ce acesta a descris ca fiind „tarifele din care ambele părți pierd”. Boeing nu a comentat deocamdată știrea.

Înțelegerea va suspenda doar tarifele aplicate asupra bunurilor importate din Marea Britanie în SUA, administrația Biden lăsând în vigoare taxele aplicate asupra bunurilor din Uniunea Europeană.

Katherine Tai, nominalizarea președintelui Joe Biden pentru a fi reprezentantul pentru comerț al administrației sale, urmează să fie confirmată de Senatul reunit săptămâna viitoare.

Aceasta a declarat că una din prioritățile sale va fi soluționarea disputei dintre SUA și Marea Britanie privind subvențiile din sectorul aeronautic.

Asociația Producătorilor de Scotch Whisky a salutat anunțul de suspendare a tarifelor.

„Tariful asupra exporturilor de single malt scotch whisky către SUA a cauzat daune reale producătorilor în ultimele 16 luni în care a fost în vigoare, exporturile scăzând cu 35% și costând companiile peste jumătate de miliard de lire sterline”, a declarat CEO-ul organizației.

Consiliul Băuturilor Spirtoase Distilate din SUA a salutat la rândul său decizia, afirmând că este un semn încurajator pentru o posibilă înțelegere în viitorul apropiat, însă a precizat că este dezamăgit că tarifele britanice asupra whiskey-ului american, impuse din cauza unei alte dispute, au rămas în vigoare.

Citește și: