Producătorii de whisky din Marea Britanie au înregistrat pierderi de peste 500 de milioane de lire sterline după ce fostul președinte american Donald Trump a impus tarife comerciale asupra importurilor de peste Atlantic, relatează The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Noi date arată că exporturile de whisky din Marea Britanie în SUA au scăzut cu peste o treime de la impunerea unui tarif de 25% asupra lor în luna octombrie din 2019. Pierderile se ridică la peste 500 de milioane de lire sterline.

Tarifele au fost introduse inițial de administrația Trump ca măsură de retorsiune față de ajutoarele de stat din UE pentru constructorul de avioane Airbus, produse printre care și whisky-ul fiind grav afectate de războiul comercial declanșat.

Asociația Producătorilor de Whisky din Marea Britanie (SWA) afirmă că distilatorii continuă să plătească prețul pentru o dispută legată de sectorul aeronautic care nu are nicio legătură cu ei.

Directorul SWA, Karen Betts, a descris situația actuală ca fiind „nesustenabilă”.

„Exporturile noastre către SUA au scăzut cu 35%, echivalentul a peste jumătate de miliard de lire sterline, de la introducerea tarifelor”, a declarat Betts.

„Povara apasă deopotrivă asupra producătorilor mari și mici care pierd vânzări și cotă de piață pe care s-ar putea să nu le recupereze niciodată în ceea ce a fost de decenii cea mai mare și valoroasă piață”, a relatat aceasta.

„Este foarte greu de înțeles pentru producătorii de whisky de ce guvernul Regatului Unit nu dorește să discute încălcarea regulilor Organizației Mondiale a Comerțului privind subvențiile din domeniul aerospațial care se află la originea acestor tarife”, a subliniat Betts.

Liderul Partidului Laburist, Sir Keir Starmer, a cerut într-un editorial publicat luna trecută ca guvernul condus de Boris Johnson să negocieze ridicarea tarifelor cu noua administrație de la Casa Albă.

„Guvernul Regatului Unit trebuie să acționeze urgent și să ceară suspendarea imediată a tuturor tarifelor impuse sectoarelor fără legătură [cu cel aeronautic] și să-și redubleze eforturile de a rezolva disputa alături de noua administrație a SUA pentru a ridica tarifele definitiv”, a cerut și Betts.

Citește și: