Ministerul de Externe rus susține că noile sancţiuni impuse Rusiei de Statele Unite dovedesc "un nou puseu ostil anti-rus" care deteriorează şi mai mult relaţiile bilaterale, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Maria ZakharovaFoto: mid.ru

Washingtonul a impus marţi sancţiuni Moscovei ca reacţie la otrăvirea disidentului Aleksei Navalnîi cu un agent neurotoxic Noviciok. Reuters observă că este cea mai directă acţiune de până acum a preşedintelui american Joe Biden împotriva Kremlinului.

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a declarat într-un comunicat că Rusia va reacţiona "pe baza principiului reciprocităţii, dar nu neapărat simetric".

Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a sancţionat şapte înalţi responsabili ai guvernului rus, printre care Aleksandr Bortnikov, şeful Serviciului de Securitate al Rusiei (FSB), Andrei Iarin, şeful direcţiei de politică internă a preşedinţiei, şi Aleksei Krivoruciko şi Pavel Popov, adjuncţi ai ministrului apărării. Şefa Trezoreriei, Janet Yellen, a apreciat că "utilizarea armelor chimice de către Kremlin pentru a reduce la tăcere un opozant politic şi a-i intimida pe alţii demonstrează dispreţul flagrant pentru normele internaţionale".

Sancţiunile constau în special în blocarea activelor din SUA şi interdicţii de viză pentru călătoriile în această ţară.

Decizia SUA vine după ce luni Consiliul Uniunii Europene a dispus sancţionarea a patru oficiali ruşi implicaţi în procedurile judiciare împotriva opozantului politic Aleksei Navalnîi şi în reprimarea susţinătorilor acestuia. Sancţiunile prevăd interzicerea acordării vizelor de călătorie şi blocarea activelor deţinute în ţările UE.

Ministerul român de Externe a salutat marți seară, într-o postare pe Twitter, sancțiunile adoptate de Uniunea Europeană și de Statele Unite împotriva Rusiei, ca răspuns la otrăvirea și încarcerarea opozantului rus Aleksei Navalnîi.

„Sancțiunile adoptate astăzi atât de UE cât și de SUA împotriva încălcărilor drepturilor omului în Rusia sunt o măsură necesară. Democrația, drepturile omului și libertatea sunt valori împărtășite de ambele părți ale Atlanticului și noi rămânem uniți în apărarea acestora”, a scris Ministerul Afacerilor Externe (MAE) în mesajul postat pe contul oficial de Twitter.