Curtea Supremă a Israelului a interzis luni guvernului să urmărească nerestricționat telefoanele mobile ale persoanelor infectate cu coronavirusul, catalogând monitorizarea acestora drept o încălcare gravă a libertăților civile, relatează Reuters.

​​Coronavirus IsraelFoto: Nir Alon / Zuma Press / Profimedia

Tehnologia de supraveghere a agenției antiterorism Shin Bet a fost folosită intermitent din luna martie a anului trecut, aceasta comparând locațiile persoanelor infectate cu coronavirusul cu cele ale altor telefoane din apropiere pentru a descoperi cu cine au intrat în contact.

Măsura a fost contestată în instanță de grupurile pentru respectarea drepturilor încă de la începutul implementării sale iar unii parlamentari israelieni și-au exprimat dubiile privind eficacitatea unei asemenea metode de urmărire a contactelor.

Curtea Supremă a afirmat luni că se teme că programul, impus temporar ca măsură de urgență, se permanentizează treptat și a dat termen guvernului până pe 14 martie să pună capăt supravegherii nerestricționate și să o limiteze doar la persoanele care refuză să răspundă anchetei epidemiologice.

„Sperăm ca această decizie va duce la sistarea și schimbarea direcției de pe această pantă alunecoasă a folosirii unor mijloace extreme și nedemocratice în lupta împotriva pandemiei”, a anunțat într-un comunicat Asociația pentru Drepturile Civile din Israel, una dintre grupurile care au atacat în instanță măsura.

Tehnologia de supraveghere a ajutat la depistarea a 7% din totalul infecțiilor cu COVID-19 în Israel, potrivit ministerului pentru serviciile de informații, restul cazurilor fiind descoperite de investigatori ai ministerului sănătății.

Însă oficialii argumentează că supravegherea a ajutat la salvarea de vieți. „Cred că este o crimă împotriva sănătății cetățenilor Israelului”, a scris pe Twitter ministrul adjunct al sănătății Yoav Kisch despre hotărârea instanței supreme.

Tehnologia de supraveghere a agenției Shin Bet a fost folosită anterior pentru urmărirea unor militanți palestinieni suspectați de activități teroriste.

Israelul a înregistrat 778.172 de infecții cu coronavirusul și 5.758 de decese cauzate de COVID-19 de la începutul pandemiei.

După un nou vârf de contagieri în luna ianuarie, numărul de infecții depistate în Israel a început să scadă în ultimele săptămâni după ce autoritățile au administrat cel puțin o doză de vaccin anti-Covid la peste jumătate din populația de aproximativ 9 milioane de locuitori ai țării.

Citește și: