Riscul de îmbolnăvire cu Covid-19 a scăzut cu 95,8% printre persoanele care au primit ambele doze ale vaccinului Pfizer, a anunțat sâmbătă seară ministerul sănătății din Israel, potrivit agenției Reuters.

Vaccinare in IsraelFoto: Tomer Neuberg / Xinhua News / Profimedia

De asemenea, vaccinul a avut o eficiență de 98% în prevenirea febrei sau problemelor respiratorii și a fost 98,9% eficient în prevenirea spitalizării și decesului, a transmis ministerul citat.

Rezultatele se bazează pe statisticile colectate la nivel național până pe 13 februarie de la israelienii care au primit a doua doză cu cel puțin două săptămâni înainte. Potrivit site-ului ministerului sănătății din Israel, aproximativ 1,7 milioane de oameni primiseră a doua doză până pe 30 ianuarie.

Ambițioasa campanie de vaccinare israeliană a devenit cel mai mare studiu practic al Pfizer. Premierul Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă că estimează că 95% dintre israelienii peste 50 de ani vor fi vaccinați în următoarele două săptămâni.

Cercetări anterioare de la furnizori de servicii medicale din Israel au arătat și ele rezultate pozitive ale campaniei de imunizare, încurajând țara să ridice din restricții după săptămâni de lockdown. Astfel, începând de duminică, o parte dintre școli și magazine pot să se redeschidă.

De asemenea, ministerul sănătății a implementat o aplicație ”pașaport verde”, conectată la dosarul medical personal, prin care cei care au fost vaccinați complet sau declarați cu imunitate după îmbolnăvirea cu Covid-19 pot sta în hoteluri sau să participe la evenimente sportive și culturale.

Potrivit datelor Bloomberg, Israelul a administrat până sâmbătă 78,8 doze de vaccin contra coronavirusului la suta de locuitori, 31,8% dintre cetățeni primind deja schema completă de două doze.

Măsurile de distanţare socială sunt încă în vigoare. Dansul este interzis în sălile de banchet, iar sinagogilor, moscheilor sau bisericilor li s-a cerut să-şi înjumătăţească numărul normal de credincioşi, citează Agerpres.

La exact un an după primul caz de coronavirus înregistrat în Israel, relaxarea măsurilor anti-COVID-19 duminică face parte dintr-un plan al guvernului de a deschide economia mai larg luna viitoare, când prim-ministrul Benjamin Netanyahu se pregăteşte pentru realegere.

Ţara a înregistrat peste 740.000 de cazuri şi 5.500 de decese din cauza bolii, în timp ce guvernul Netanyahu a fost criticat pentru aplicarea uneori nejustificată a trei lockdown-uri naţionale. Acesta a promis că nu va fi un al patrulea.

Şcolile elementare şi elevii din ultimii doi ani de liceu au participat duminică la cursuri în oraşele israeliene care au rata de contagiune sub control. Şcolile medii urmează să reînceapă cursurile luna viitoare, după aproape un an de învăţământ la distanţă.